Ikea snažno povecala dobit i prihode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Švedski proizvodac namještaja Ikea izvijestio je u petak o snažnom skoku neto dobiti u 2011. zahvaljujuci rastu prodaje i povecanju udjela na vecini tržišta, najavljujuci velika ulaganja u tekucoj fiskalnoj godini.

Najveci lanac trgovina namještajem u svijetu obiteljska je tvrtka i tek je nedavno poceo objavljivati redovnija poslovna izvješca. U godišnjem izvješcu za 2011. objavio je da mu je neto dobit u prošloj fiskalnoj godini koja je trajala od rujna 2010. do kolovoza 2011. porasla 10,3 posto, na 2,97 milijardi eura.

Prihodi od prodaje na svjetskoj su se razini povisili 6,9 posto, na 24,7 milijardi eura, izvijestila je Ikea, dodajuci da je prodaja porasla u gotovo svim zemljama, a najveci rast bilježe u Rusiji, Kini i Poljskoj.

"Povecali smo udjele na manje-više svim tržištima", rekao je izvršni direktor Mikael Ohlsson u priopcenju.

Na europskom tržištu kompanija je ostvarila 79 posto ukupnih prihoda od prodaje, u Sjevernoj Americi 14 posto, a ostatak u Rusiji, Aziji i Australiji.

"Unatoc poskupljenju mnogih sirovina smanjili smo cijene za naše kupce za 2,6 posto i istodobno poboljšali kvalitetu naših proizvoda", kazao je Ohlsson u obrazloženju snažnih poslovnih rezultata.

"Kompanija zapravo tako dobro posluje da u 2012. planiramo ulaganja u visini tri milijarde eura u trgovine, tvornice i prodajne centre, ali i u širenje naših farmi vjetroelektrana i solarnih izvora energije", rekao je financijski direktor Soeren Hansen.

U prošloj fiskalnoj godini Ikea je otvorila sedam novih trgovina u sedam zemalja i na kraju kolovoza 2011. imala je ukupno 287 trgovina u 26 zemalja svijeta.Tvrtka je u fiskalnoj 2011. zaposlila 4.000 novih djelatnika, cime je njihov ukupni broj porastao na 131 tisucu.


Podijeli: Facebook Twiter