Igrom razvijaju intelektualne sposobnosti djece

S profesionalnim sredstvima čišćenje je lakše
S profesionalnim sredstvima čišćenje je lakše

Prvi licencirani centar u Hrvatskoj u kojemu će se raditi po poznatom NTC sustavu učenja otvoren je u Bujama pod nazivom Centar za sretni razvoj djece "Sophia". Centar su u Sunčanoj ulici u Bujama, uz prisustvo djece, pedagoških radnika, odgojiteljica i drugih gostiju, svečano otvorili direktorica Centra Marina Debeljuh i utemeljitelj NTC sustava učenja dr. Ranko Rajović, predsjednik Odbora za darovite međunarodne udruge Mensa.

Radionice i za roditelje

NTC (Nikola Tesla centar - odsjek Mense za darovite) sustav učenja usmjeren je razvoju kognitivnih sposobnosti djece. Sustav se temelji na istraživanjima koja upozoravaju na činjenicu da mozak uspostavlja 75 posto svih neuronskih sinapsi do dobi od sedam godina, a od toga polovica nastane već do pete godine života, što govori o tome koliko je važno kako se razvija dijete do polaska u školu.

- Centar Sophia u Bujama rezultat je višegodišnjeg rada na području obrazovanja, a kroz suradnju s docentom Andreom Debeljuhom, koji je predavač na pulskom Sveučilištu i koordinator NTC sustava za Istru i Italiju, promoviramo sustav takvog načina učenja kroz edukaciju roditelja, odgajatelja i učitelja. U našem Centru će boraviti djeca i sa stručnim osobama raditi u radionicama na talijanskom i hrvatskom jeziku. Imat ćemo logički kreativne radionice bazirane na NTC metodama, a imat ćemo i radionice za roditelje i djecu te plesne i razne druge radionice, kaže Marina Debeljuh.

Centar "Sophia" će pružati i druge usluge, poput preuzimanja djece u vrtićima i školama te boravka u jutarnjim satima djece koja ne idu u vrtić. Vikendima će se prostor i vanjski poligon s raznim spravama moći koristiti za rođendanska slavlja i slične sadržaje, u cjelini Centar pruža brigu o djeci kroz učenje po novim metodama. Djeca će u radionicama biti razvrstana po uzrastu, uz želju da će radionice podići nivo intelektualnih sposobnosti djece, uz sprječavanje poremećaja pažnje i koncentracije u školi te pravovremeno uočavanje darovitih učenika i poticanje razvoja njihove darovitosti. Dr. Ranko Rajović je prigodom otvaranja bujskog Centra "Sophia", kao i u razgovoru s roditeljima i drugim gostima, posebno naglasio važnost slobodnog kretanja za djecu.

Bića stvorena za kretanje

- Mi smo živa bića stvorena za kretanje, mozak se razvija u pokretu i to vrlo rano, što znači da djecu treba pustiti da se kreću, da se vrte, skaču, padnu… Roditelji griješe ako djecu sputavaju u toj fazi razvoja, ne daju im iz kolica, a djeca koja se ne kreću imat će poteškoća u školi. Na žalost, primjećujemo da svaka nova generacija pokazuje sve slabije rezultate. Zato moramo mijenjati metode učenja. Ovo je pionirski posao i Buje treba biti ponosan grad što ima takav centar. Veliki su problemi u modernom načinu života, djeca se ne kreću, a računala i moderni telefoni su kao droga. Mozak je tada pun informacija, naročito poslije videoigrica i ne može učiti i primati više. NTC metoda je učenje kroz igru, pojasnio je dr. Ranko Rajović. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter