Igre utopije na "Drugim Brijunima"

Vrt promašaja (B. VINCEK)
Vrt promašaja (B. VINCEK)

Summit praktičnih utopija, održan na Brijunima od 26. do 29. rujna, jučer je otvorio svoja vrata svim zainteresiranima i ponudio im alternativnu turu Brijuna. Na skupu je sudjelovalo 35 aktivista, umjetnika, dizajnera igara, istražitelja i vizionara iz više zemalja koji su protekle dane na otoku iskoristili za društvene igre koje su im pomogle u stvaranju novih mreža poznanstava i razmjene iskustva. Za otvoreni dan nazvan "Drugi Brijuni" sudionici su pripremili ad hoc programe koji su u svojoj tematskoj srži imali propitkivanje utopije.

Brijunski Summit praktičnih utopija je zapravo nastavak prvog Summita mikronacija održanog u Helsinkiju prije deset godina. Na tom su samitu predstavnici samoniklih država poput Kneževine Sealand, Ladonije, NSK, Kraljevine Elgaland i Vargaland, Transnacionalne Republike i Države Sabotage postavili temelje za brijunski susret. Njihovo istarsko okupljanje proširilo je okvire prvog summita, pa su na Brijune bili pozvani i aktivisti i umjetnici koji nemaju poveznica s mikronacijama.

Sudionici su, između ostalih zadaća, morali stvoriti grupe koje su potom pripremile "igre" s kojima su dočekali posjetitelje na otoku. Stanica je bilo sveukupno osam, a na prvoj su publiku dočekali članovi ABS grupe koja je nudila usluge portretiranja po jeftinim cijenama. Među zanimljivim projektima bila je audioinstalacija postavljena u Titovom muzeju, zatim vježba nazvana "Utopijska vizija" te performans "Vrt promašaja".

Voditelji "Utopijske vizije" od sudionika su prvo zatražili da se postave u krug oko njih. Zatim su deklamirali utopijske fraze, a sudionici su im se približili ako su se slagali s njima ili se odmakli ako se nisu slagali. Sve to trebalo je uroditi diskusijom oko utopijskih fraza i njihovom mogućem poboljšanju. Voditelji "Vrta promašaja" posjetitelje su informirali o korisnosti uzgajanja vlastitih promašaja, dok je jedna performerica utjelovila promašaj zoološkog vrta na Brijunima postavivši sebe na mjesto sada nepostojećih životinja.

Program otvorenog dana zatvorili su igra nazvana "Origamija", putem koje su odvažniji iz publike mogli postati državljani te mikronacije, i vježba meditacije "Poslušaj glasove".

Najproduktivniji dio otvorenog dana samita bio je piknik u Franini gdje su sudionici susreta i njihovi gosti razmijenili informacije i adrese, dogovarali moguće buduće suradnje i smišljali nove utopijske prakse. Summit praktičnih utopija organizirale su finsko-njemačka umjetnička skupina YKON, te udruge Drugo more iz Rijeke i Electrom iz Velike Britanije. (Boris VINCEK)

 - GO02818859.jpg

Dejan ŠTIFANIĆ

 - GO02819037.jpg

Vrt promašaja

Boris VINCEK


Podijeli: Facebook Twiter