Igranje bojama i uzorcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dekorativne tkanine sastavni su dio većine interijera te osvježavaju, ali i definiraju prostor. Vrstu, uzorke i boje tkanina treba prilagoditi načinu uređenja interijera te ostalim elementima prostora, koji zajedno s tkaninama kreiraju konačan ugođaj. Primjenom dekorativnih tkanina možete vrlo jednostavno, brzo i financijski povoljno osvježiti ili izmijeniti prostor. Koristeći određene vrste i uzorke, možete promijeniti i stil uređenja. Mogućnosti u kreiranju različitih ugođaja su bezgranične.

Možete ih koristiti na različite načine, klasične ili inovativne, elegantne ili otkačene, diskretne ili nametljive, ovisno o namjeni prostora i vlastitim željama. Važno je ne pretjerati s količinom i vrstom uzoraka koji se pojavljuju. Ako ih je više, uskladite ih na način da su svi srodni: geometrijski, apstraktni ili cvjetni.

Dekorativne tkanine se često koriste kao zavjese na prozorima te za tapeciranje namještaja. Ako ih tako koristite, povežite ih nijansama boja i uzoraka. Ukrasni jastučići i prekrivači najčešće se postavljaju u dječjim i spavaćim sobama. Prekrivač u spavaćoj sobi snažno definira njen ugođaj, prozračan i opuštajući, stoga odaberite nježnije nijanse boja i sitnije uzorke, koji je neće vizualno opteretiti.

Dječje sobe su pravi prostor za igru bojama i uzorcima. Osim cvjetnih ili geometrijskih uzoraka, dekorativne tkanine u dječjim sobama mogu biti ispunjene omiljenim likovima iz crtića, filmova ili priča. Šareni prekrivači i veseli jastučići unijet će dodatnu živost. Dekorativne tkanine se mogu koristiti za tapeciranje uzglavlja kreveta, što može izgledati monumentalno i dojmljivo primjenom vrlo jednostavnih tkanina koje se mogu dodatno naglasiti štepovima na tkanini ili dugmićima poput "chesterfielda".

Tapecirati se mogu i fronte namještaja, ormara, klub-stolića, okviri ogledala... Ovakva rješenja su vrlo efektna i često namijenjena reprezentativnim prostorima.

Ako poželite krevet ili sofu s baldahinom, dekorativna tkanina postat će dominantan element prostora. Preporučljivo je koristiti laganu, prozračnu tkaninu i nježne boje. Za one smjelije i dovoljno velik prostor, preporučljive su otvorenije boje i otkačeniji uzorci, a sve da bi krevet ili sofa s baldahinom poprimili skulpturalan, dekorativan izgled. Brzu i efektnu promjenu u blagovaonici postići ćete "haljinicama" za stolce. Pripremite ih nekoliko vrsta kojima možete naglasiti svakodnevno, rođendansko ili blagdansko ozračje.

Dekorativne tkanine pomoći će vam da jednostavno i efektno osvježite ili transformirate prostor. (Monika Galović)


Podijeli: Facebook Twiter