Igralištu na Valbruni certifikat FIFA-e

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz prvi trening nogometne reprezentacije jucer je na ulazu na drugo nogometno igralište na Valbruni s umjetnom travom postavljen certifikat Svjetske nogometne federacije FIFA. Prvi je to certifikat koji je za igrališta s umjetnom travom stigao u Hrvatsku. Dobiven je nakon testiranja tehnicke komisije FIFA-e, koja je ispitivala karakteristike igrališta, od ravnine preko ekologije i elasticnosti umjetnog travnjaka do njegovih pogodnosti za igranje.

Branko Rajko, direktor rovinjske gradske tvrtke Valbruna sport, investitora gradnje, rekao nam je da je certifikat potvrda kvalitete novog igrališta i cijelog kompleksa, zbog cega ga je nogometna reprezentacija izabrala za svoju stalnu bazu za pripreme.

Certifikat FIFA vrijedi godinu dana, nakon cega se po ponovnom testiranju obnavlja. Omogucuje odigravanje svih utakmica u nadležnosti ove federacije. Od Miljenka Sakomana iz zagrebacke tvrtke Maxmar sport i clana tehnicke komisije Hrvatskog nogometnog saveza saznajemo da je umjetni travnjak koji je postavljen na Valbruni identican onome u Salzburgu, gdje se igraju utakmice Lige prvaka ili na pomocnom igralištu Arene u Münchenu.

Sakoman objašnjava da je umjetni travnjak postavljen na 60 centimetara drenažne podloge, u kojoj su cijevi smještene na posni beton koji se ne može deformirati. Ispod travnjaka je elasticna podloga. Umjetna trava od cetiri centimetra je do polovice ispunjena granulatom koji omogucava nagle pokrete i sprjecava ozljede zglobova. Granulat je od reciklirajuceg ekološkog materijala te se redovito ispire da bi se sprijecilo stvaranje bakterija. Zbog toga je na Valbruni postavljena posebna crpne stanica koja omogucava rad topova i dizanje vode do 50 metara visine, od kud pada poput kiše.


Podijeli: Facebook Twiter