Igralište nije ni korišteno, a vec ga ruše?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometnom igralištu u Valbandonu, i prije nego što je na njega stala kopacka, prijeti rušenje, odnosno vracanje u prvobitno stanje. Gradevinska inspekcija je još u veljaci donijela rješenje o njegovom uklanjanju, a nedavno je to rješenje potvrdilo i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva nakon što je Opcina Fažana uložila žalbu. Nacelnica Ada Damjanac, medutim, najavljuje novu žalbu Upravnom sudu.

Upravo je aktualna opcinska vlast i zakuhala pricu o igralištu u Valbandonu. Dolaskom na vlast prvo su taj slucaj prijavili državnoj reviziji (Damjanac sada priznaje da je to ucinila jer nije znala kako platiti radove narucene za vrijeme bivše vlasti, op. a.), koja je utvrdila nepravilnosti, a zatim su bivšu nacelnicu prijavili i USKOK-u, koji je slucaj proslijedio Opcinskom državnom odvjetništvu u Puli.

Nedavno je policija na osnovu te prijave osumnjicila za protupravnu gradnju bivšu nacelnicu Dušanku Šuran te vlasnike obrta koji su obavljali gradevinske poslove na spornom igralištu. Tereti ih se da su gradili bez gradevinske dozvole na državnom zemljištu, a nisu, po tvrdnjama Damjanac, imali ni projekt.

Izvodac (ni)je trebao sumnjati u postojanje dozvole

- Nije mi jasno kako je obrt Roveria kao izvodac gradio a da nije imao projekt. Uostalom, to potvrduju i u tvrtki Urbis 72, gdje tvrde da ga nisu mogli izraditi dok se ne riješe imovinskopravni odnosi, kaže Damjanac.

Opcina je zbog toga podnijela zahtjev Agenciji za upravljanje državnom imovinom u kojem traže donaciju zemljišta. U meduvremenu im je receno da zemljište ne mogu dobiti kao donaciju, vec moraju podnijeti zahtjev za pravo gradenja, što ce, veli Damjanac, i uciniti.

S druge strane, odvjetnik Tihomir Bockai, koji zastupa obrt Roveriju, u reagiranju na izjavu Ade Damjanac tvrdi da njena konstatacija da je izvodac radio bez projekta i gradevinske dozvole nije tocna.

- Izvodac je s investitorom, Opcinom Fažana, 20. listopada 2008. sklopio dva ugovora za dvije faze radova, u kojima je ugovoreno da se izvodac obvezuje radove izvesti po projektu koji je izradio S.C. Projecting Pula, odnosno po projektu Urbisa 72, s tim da ce strucni nadzor nad izvodenjem radova obavljati Urbis. Dakle, zbog postojanja projekta za izgradnju nogometnog igrališta, zatim nazocnosti nadzornog inženjera, postojanja lokacijske dozvole i isplate za obavljene radove u prvoj fazi, izvodac, koji je uredno vodio gradevinske dnevnike i knjige, uopce nije imao razloga posumnjati da igralište nema gradevinsku dozvolu, navodi Bockai.

Opcina odustala od mirenja s izvodacem

Bockai istice i da je "netocna i neosnovana tvrdnja" nacelnice Damjanac da se Opcina nije imala namjeru nagoditi s obrtom Roveria, koji je podignuo tužbu na Trgovackom sudu zbog neplacenih radova u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna. Direktor tog obrta Dragan Uckar rekao nam je da se Opcina htjela nagoditi, ali je odustala, vjerojatno nakon što su vladajuci doznali da ce policija podnijeti kaznenu prijavu protiv bivše nacelnice i izvodaca radova.

- Postupak mirenja voden je pri Trgovackom sudu u Rijeci, a nije uspio zbog odustajanja tužene stranke, Opcine Fažana. Dakle, izvodac je imao dobru volju za rješenje spora mirnim putem, ali je tužena neocekivano odustala od mirenja, tvrdi Bockai, priloživši uz to i odluku Trgovackog suda o okoncanju postupka mirenja u kojem sutkinja navodi da je Opcina kao tuženik odustala od postupka pisanim podneskom, koji je sud zaprimio 28. rujna.

Zanimljivo je da je aktualna vlast ulagala u valbandonsko igralište, za koje ukazuju da je nelegalno izgradeno. Tako su 20 tisuca kuna proracunskih sredstava dali lokalnom klubu, koji je posijao travu, a postavljen je i ormaric za struju. Nedavno je, pak, Opcina uložila i dodatnih 27 tisuca kuna (bez PDV-a, op. a.) u bušotinu koja bi trebala poslužiti za navodnjavanje igrališta. (B. ŽIŽOVIC; snimio M. ANGELINI)

OVO JE DIO TEKSTA KOJI U CIJELOSTI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter