Igralište izvor bujica i smutnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novosagradeno nogometno igralište u Valbandonu još nije u funkciji iako su svi radovi na njemu završeni, a posljednji se problem javio tijekom posljednjih obilnih kiša kad se zbog nedostatka oborinske odvodnje na tom terenu stvorio "bazen" iz kojeg se voda pocela prelijevati u dvorišta i podrume okolnih kuca. U meduvremenu je zbog zapuštenosti zaraslo i u travu koju djelatnici opcinske tvrtke Komunalac ne smiju pokositi zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa.

Naime, igralište je još od lanjskog listopada, kad su pocele pripreme za njegovu izgradnju, pratila zla kob, pa ni sad, kad je u potpunosti završeno, ne može biti stavljeno u upotrebu. Jedna je od imovinskopravnih prepreka, kako saznajemo od nacelnice Fažane Ade Damjanac, to što na igralištu nisu objedinjene cestice koje su u vlasništvu Republike Hrvatske pa ce zahtijevati od države da ih ustupi Opcini.

U meduvremenu, izvodacima treba isplatiti i izvedene radove. Naime, u igralište je uloženo ukupno 2,5 milijuna kuna, 850 tisuca kuna Opcina je uložila u otkup zemljišta, dok su zahvati koštali nešto više od 1,7 milijuna. Prema Damjanac, za igralište je lani u prosincu 850 tisuca kuna placeno za otkup zemljišta od privatnika, a Opcinsko vijece nije o tome odlucivalo iako je trebalo zbog vrijednosti radova.

- Igralište je radeno bez projekta, nema ni gradevinsku dozvolu, a osim toga, svi radovi izvodili su se bez nadzora. Stoga treba provesti sudsko vještacenje zbog utvrdivanja cinjenica. Nakon provodenja natjecaja za izvodace radova, oni su sklopili ugovor na osnovi projekta koji nisu vidjeli, kaže Damjanac te dodaje da ce formalnopravno stanje utvrditi i revizija provedena u Opcini.

- Moramo riješiti "papirnate" stvari i tek nakon toga predati igralište u uporabu. Radovi su završeni, a igralište propada, ali ne puštam nikoga da ga koristi jer sam ja odgovorna za njega. Kad sva dokumentacija bude riješena, predat cu ga Nogometnom klubu Valbandon. Zemljište nije naše, projekt za igralište ne postoji i sve se radilo bez potrebne dokumentacije. Zato ne možemo ulagati jer je igralište formalnopravno još tude. Stoga ce u sljedecoj godini biti jedan od prioriteta, zakljucila je Damjanac.


Podijeli: Facebook Twiter