Igrajmo se slovima i brojkama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada osjecamo potrebu popuniti prazan zid, oživjeti odredeni kutak ili osvježiti stari komad namještaja, no želimo izbjeci uobicajene cvjetice, prugice i tockice, rješenje mogu biti - rijeci.

Slova abecede vec su sama po sebi vrlo dekorativna, a slaganjem u rijeci i recenice nemaju samo vizualnu vrijednost, vec i semanticku. Stoga su igranja sa slovima uvijek višeznacna i prakticki beskrajna. Ne želimo li naše prostorije ili, bolje receno, umove opteretiti mislima i znacenjima, dovoljno je uzeti samo slova, pa i brojeve, te ih nasumce složiti u odredenu kompoziciju. U tom se slucaju igramo s oblikom slova.

Slova po obliku možemo podijeliti u dvije grupe: pravocrtna, tehnicka i kurzivi, odnosno pisana slova. I u jednoj i u drugoj grupi varijante su bezbrojne, a osnovnom izgledu slova mogu se dodati najrazlicitije interpretacije vezane za svijet crtica, djecji svijet, imitaciju prirodnih, biljnih oblika itd.

Ovisno o tome kakav ugodaj i izgled prostorije želimo postici, odabrat cemo jedan od ponudenih stilova. Za moderan, odlucan, minimalisticki i pomalo muški interijer, odabrat cemo masna tehnicka slova lišena ukrasa. Želimo li, pak, nježniji rezultat, koristit ce nam kurzivi, romanticni i dekorativni. Slova se mogu postaviti razbacano, a možemo se odluciti i za odredeni red i ponavljanje, kako oblika, tako i velicine i boje.



Graficke igre

U moderno uredenim interijerima graficke igre slovima narocito su efektne. Prazan bijeli zid u dnevnoj ili spavacoj sobi ispunjen razlicitim jednostavnim debelim slovima koja se ponavljaju u jednakim razmacima, ali u razlicitoj boji, i tvore zajedno kvadratni raster oživjet ce prostor i podariti mu osobnost, zadržavajuci pritom suvremeni duh interijera.

Želimo li ublažiti ravne linije i strogost modernog namještaja, dovoljno ce biti na komad zida aplicirati slova u kurzivu, u blago valovitoj liniji. Slova ce osnovni smjer tvoriti gusto poslagana, ali svako toliko se poneko treba izdvojiti iz hrpe da bi se dobila otvorena kompozicija, koja ce ublažiti minimalizam opreme. Dekoracija ce izgledati još dojmljivije poigramo li se bijelim slovima na zidu jake, ciste boje.


Rijeci XL formata

Slova na zidu možemo aplicirati koristeci dekorativne samoljepljive naljepnice za zid, možemo upotrijebiti i drvena slova koja ce dodatno zaintrigirati svojim reljefnim izgledom, a uz malo boje možemo ih sami iscrtati i oblike prilagoditi našim željama.

Veliki prazan zid možemo upotpuniti tako da citavu njegovu dužinu iskoristimo za ispisivanje jedne rijeci. Naravno, u tom slucaju dobro je izabrati rijec koja ima neko posebno, inspirativno znacenje. Velicina slova doprinijet ce razlicitom išcitavanju zidne dekoracije, ovisno o udaljenosti s koje je gledamo, što ce dodatno uciniti zid zanimljivim.

www.stellalevak.com


Podijeli: Facebook Twiter