Igraci na ruh zavladali cestom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadesetak igraca sinoc je nastavilo pucki obicaj koji po narodnoj predaji potjece od svetivanjskih mlinara vodenicara iz doba uvodenja Sinjske alke, iz prve polovice 18. stoljeca. Za bakalar, odosno posnu veceru koja se tradicionalno na Pepelnicu priprema za igrace svetivanjske igre na ruh, valjalo se dobro pomuciti. Prohodati dva kilometra dugu cestu od Svetog Ivana preko Buzeta do Mosta te bacati drvene palice što bliže volovskom rogu.

Ruh je jedva docekao baciti najstariji sudionik, 74-godišnji Lino Jermaniš, koji se može pohvaliti i najdužim stažem - igra ga duže od pedeset godina. "Celo leto živin samo za tu", rekao je. Zadovoljan je što su se ukljucili mladi jer mlinarska igra pomirenja prenosi se s koljena na koljeno. "Ne bin teu da se razbije tradicija", porucio je.



Zbog igre na ruh zaustavlja se promet na državnoj cesti prema granicnom prijelazu Požane. Uz citavu dionicu umornim igracima spremaju okrjepu. Prva je ispred oštarije u Svetom Ivanu. Miljenko Zugan sa suprugom Nedom i susjedima iz buzetskog naselja Korenika vec trideset godina priprema im kuhano vino i fritule, a igrace, prije vecere u gostioni Most, pocaste i kod Šklopica i kod hotela Fontana.


Podijeli: Facebook Twiter