Igra svijetlih i tamnih linija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Patentiran prije 57 godina, barkod je postao neizostavni dio naše svakodnevice. Osmišljen kao smisleni niz tamnih linija i svijetlih meduprostora koje skener pretvara u broj koji pak predstavlja kljuc za bazu podataka s ostalim podacima o proizvodu, usluzi ili lokaciji i cijeni, barkod je postao stalni motiv u našoj svakodnevici, a onda i u životnom prostoru.



Naime, s obzirom na to da se nalazi na baš svakom proizvodu, crticni je kod postao toliko "naš" da ga, najcešce nesvjesno, uklapamo u okolinu i na taj je nacin cinimo ugodnom za boravak. Stoga nije rijetkost niz tamnih i svijetlih linija prepoznati u uzorcima na tkaninama, rasporedu namještaja ili pak modnim dodacima, a svjesno promišljanje ovoga sveprisutnoga koda dovodi do brojnih mogucnosti i zanimljivih rješenja.

Naglašen osjecaj dinamicnosti

Okomitim položajem tamnih linija i svijetlih meduprostora obicno se izražava osjecaj kretanja i življenja pa je barkod moguce shvatiti kao simbol života, rasta, snage, formalnosti i dostojanstva. Upravo stoga, ovaj je motiv i više nego poželjan u radnom i životnom prostoru, a nacina na koji ga se može uklopiti u ambijent u kojem boravimo ima uistinu puno.

Možda jedan od najjednostavnijih nacina postizanja "barkod efekta" predstavlja razmicanje uspravnih uskih polica i to na taj nacin da razmak izmedu dvije police nije jednak. Osim samih polica i njihovog rasporeda, osjecaj dinamicnosti, odnosno kretanja, bit ce dodatno naglašen i sjenom u meduprostorima koja ce pak ovisiti o osvjetljenju i njegovom kretanju (ukoliko je rijec o osvjetljenju prirodnom svjetlošcu).



Kombinacija okomitih svijetlih i tamnih linija razlicitih debljina, zanimljiv je uzorak i za posteljinu ili pak sjedecu garnituru, a osim uzorkom, barkod je u dom moguce uklopiti i samim oblikom namještaja za sjedenje. Ipak, daleko jednostavnije od pronalaska posebno dizajniranog namještaja je crticni kod iskoristiti kao dekorativni uzorak na zidu.

Zidna vješalica ili ženska torbica

Naime, zbog svoje forme, same je naljepnice moguce vrlo lako i sam izraditi, a promjena osnovnih crno-bijelih boja ili neznatno modificiranje uobicajene forme koda, uvelike personalizira ovaj sveprisutni motiv. Tako, primjerice, oni kojima je sama forma koda suviše "formalna", dodatkom zakrivljenih linija koje se nastavljaju na standardnu formu crticnog koda mogu postici doživljaj slobode i blagosti.



Barkod je moguce pronaci i u dizajnu brojnih uporabnih predmeta, primjerice, stalka za CD-e, rasvjetnih tijela ili pak zidnih vješalica, a za potpuni dojam tu su i modni dodaci poput ženske torbice ili pak gumbi za manžete.
Naravno, detalji su za neke ljude posve nevažni, pa stoga nije naodmet spomenuti i zanimljivo rješenje ruskoga arhitektonskog studija "Vitruvius & Sons" koji je inspiraciju za izvanjski izgled zgrade trgovackog centra u Sankt Petersburgu pronašao u - crticnom kodu.


Podijeli: Facebook Twiter