"Igra prijestolja" od četvrtka opet u Dubrovniku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treća sezona "Igre prijestolja", planetarno popularnog američkog serijala u produkciji HBO-a, snimat će se u Dubrovniku od 27. rujna do 7. listopada. Ekipa "Igre prijestolja" već je stigla u grad i u tijeku su završne pripreme za prve scene. Osim u Dubrovniku, treća sezona se snima u Irskoj, gdje je središte produkcije, te u Maroku i Islandu.

Priča je temeljena na fantasy serijalu "Pjesme leda i vatre" Georgea R. R. Martina, koji će ukupno imati sedam nastavaka. Autor trenutačno piše šesti, a treća sezona pokrivat će veći dio treće knjige "Oluja mačeva". Jedna od najvažnijih lokacija u cijelom serijalu je Kraljev Grudobran, glavni grad Sedam kraljevina, koji od druge sezone "glumi" Dubrovnik.

U prvoj sezoni scene u Kraljevom Grudobranu snimane su u gradu Mdina na Malti, smještenom na sredini otoka. No, od prvog dana želja producenata bio je Dubrovnik, ponajviše zbog mora. Osim Kraljevog Grudobrana, Dubrovnik je predstavljao unutrašnjost Quartha, dalekoistočnog grada. Budući da je u "Igri prijestolja", kao u srednjem vijeku stvarne povijesti, istok razvijeniji od zapada, prekrasne lokacije u Dubrovniku i okolici sjajno su dočaravale tu raskoš. Koje će se točno scene snimati u Dubrovniku ove sezone jedna je od najstrože čuvanih tajni. Poznato je tek da će se, osim u gradu, snimati u arboretumu Trsteno. U svakom slučaju, kada snimanje otpočne može se očekivati "poplava" informacija i nagađanja. Sve to ujedno je sjajna turistička promidžba za Dubrovnik.

Prva sezona dobila je dva Emmyja, za najboljeg sporednog glumca (Peter Dinkelage, koji glumi lucidnog i bogatog patuljka Tyriona Lannistera) i za najbolju najavnu špicu. Druga sezona već je dobila šest Emmyja u sporednim kategorijama takozvane "kreativne umjetnosti".

Hrvatski pjevač Giuliano, inače veliki ljubitelj ove serije, vratit će se na dubrovački set i na snimanju treće sezone. Još nije poznato koja će točno biti njegova uloga. Pjevač je za pojedine hrvatske medije potvrdio da se vraća i napomenuo da mu za snimanje prošle godine nije bilo teško buditi se svako jutro u 3.30 sati da bi iz Splita stigao u Dubrovnik i statirao cijeli dan. U drugoj sezoni Giuliano je glumio jednog od članova Gradske straže, a hrvatski gledatelji zapamtili su ga po krvavoj sceni pomora novorođenčadi. (I. BALEN)


Podijeli: Facebook Twiter