Igra na ruh u Sv. Ivanu - batice završile u zraku

Vesela muška družina čuva višestoljetnu tradiciju (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Vesela muška družina čuva višestoljetnu tradiciju (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Pepelnica ili Čista srijeda kršćanski je spomen-dan kojim započinje korizma, a ujedno je to i dan na koji se u Svetom Ivanu jede bakalar i igra se na ruh.

Za mnoge je to dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta, a za mještane Svetog Ivana vrijeme prisjećanja na pretke, mlinare vodeničare, vlasnike nekadašnjih mlinova uz rijeku Mirnu, začetnike pusnog običaja koji navodno potječe još iz vremena uvođenja Sinjske alke.

- Kako su jedanput naši stariji, tako i danas muška družina našeg kraja završetak pusnih svečanosti i početak korizme obilježava tradicionalnom mlinarskom igrom, starom više od tri stoljeća, koja se prenosi s koljena na koljeno, rekao nam je Bojan Ošo iz stare mlinarske obitelji.

Po uzoru na mlinare vodeničare, ljute konkurente koji bi nakon pomirbe u maškarama za večeru ispekli ovna, bacili njegove rogove i zakopali "ratne sjekire", već se godinama baca volovski rog. Rame uz rame, debitanti i veterani, svake Pepelnice iznova obrišu prašinu s volovskog roga i drvenih palica i bacaju ih po dva kilometra dugoj dionici ceste od oštarije Sveti Ivan po glavnoj prometnici preko Fontane do oštarije Most poli Marinca.

- Sako leto već pedeset let igran ruh, pohvalio se 78-godišnji veteran Lino Jermaniš, zadovoljan što mladi čuvaju stare običaje.

Igra na ruh osim fizičke kondicije iziskuje i verbalne vještine. Doduše, važno je i drvenu palicu ili baticu, baciti što bliže volovskom rogu i izbjeći kaznene bodove, ali je isto tako važno nasmijati veselo društvo, mamurno od maškaranih zabava prethodnih dana.

Na Pepelnicu je sve dozvoljeno, čak i našaliti se na račun svoga susjeda, a pošalice, stari obiteljski ili drugi smiješni nadimci kojima igrač poziva idućeg igrača, sipaju se kao iz rukava; Furt, Novopečeni jajčar, Pizdohran ki je prišo u Sveti Ivan. Zadnji igrač u svakom krugu izvikuje "pagarošto".

Igra na ruh po ustaljenoj tradiciji i ove je godine završila u naselju Most, a umorni igrači okrijepili su se na večeri u konobi Most. Na Mostu je spaljen i pust, koji je platio glavom za sva zlodjela. Pusna gradonačelnica Trda Gruda završila je svoju kratkotrajnu maškaranu vladavinu i vratila gradski ključ gradonačelniku Siniši Žuliću. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter