Igra materijalnog i nematerijalnog Barbare Cetina

Barbara Cetina i Saša Nikolić na otvaranju izložbe
Barbara Cetina i Saša Nikolić na otvaranju izložbe

Svoje radove iz ciklusa "Igra" predstavila je u drevnoj palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja, umjetnica Barbara Cetina. Likovnom umjetnošću bavi se tek oko godinu dana, iza sebe ima svega dvije samostalne izložbe, jednu u Zavičajnom muzeju u Rukavcu i sada u Zavičajnom muzeju u Buzetu, pa ipak iz njenih radova nastalih dominantno u tehnici akrila na platnu, koje je sama okarakterizirala kao igru materijalnog i nematerijalnog, kao igru stvaranja, izvire stvaralačka zrelost.

Potvrdit će to i voditelj buzetskog muzeja Saša Nikolić.

- Jedna je to od upečatljivijih izložbi u mom dugogodišnjem stažu, koja je sigurno zanimljiva širokom krugu publike, istaknuo je.

- Iako slika tek oko godinu dana, ne može se nikako govoriti o radovima Barbare Cetina, kao početničkim, amaterskim, koji su nastali tek iz ugodne kreativne dokolice. Razvidan je osebujan autoričin pristup svemu onome što ju okružuje, s jedne strane, i s druge odnos prema suvremenoj likovnoj praksi, koja joj je, kao amaterskoj likovnoj umjetnici, dostupna.

Prepoznaju se, dakako, kod nje, tragovi likovne Radoičić/Jantolekove zaigranosti, no daleko od tog da je potpala u takav zavodljivi shematizam. Bolje reći, to je bio tek povod za njenu novu originalnu igru, istaknuo je u predgovoru kataloga Branko Kukurin.

Cetina suvereno vlada kistom. Na granici figurativnoga i apstraktnoga, istaknuo je Kukurin, razaznaju se na njenim platnima u suženoj kromatskoj paleti zavičajne teme, krajolici, poneka kućica, jedrilice i slično. No, vrlo često, prelazi sasvim u apstrakciju pa snažnim kolorističkim formama iskazuje sigurnost svoje likovne predodžbe svijeta oko sebe. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter