Igoru Mandicu prva nagrada Booktiga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Igor Mandic, polemicki intelektualac, esejist, kriticar, kolumnist i autor nekoliko desetaka knjiga dobitnik je prve nagrade Booktiga, priznanja koje dobiva domaci autor najcitanije knjige u poreckoj Gradskoj knjižnici u proteklih godinu dana.

Nagrada se dodjeljuje u sklopu istoimenog medunarodnog sajma procitanih knjiga, a Mandicu je ovu laskavu titulu donijela autobiografska knjiga "U zadnji cas", nastavak hvaljenog hita "Sebi pod kožu", bespoštedne osobne ispovijesti u kojoj ovaj kriticar oštra pera intimne zapise ispreplice s društvenim, kulturno-politickim i polemicko-dokumentaristickim.

O pobjedniku je odlucivalo glasacko tijelo sastavljeno od preko tri tisuce korisnika porecke knjižnice, a osim Mandica u uži izbor ušli su još i Miljenko Jergovic (s knjigom "Freelander"), Slavenka Drakulic ("Frida ili O boli"), Renato Baretic ("Hotel Grand") i Vlatko Ivandic ("Prije nego bura stane"). Nagradu, porculansku skulpturu poreckog likovnog umjetnika Emila Bencica i potvrdu za sedmodnevni boravak u pazinskoj "Kuci za pisce - Hiži od besid" Mandicu je na sinocnoj svecanosti u Gradskoj knjižnici urucila Roberta Razzi.

- Joj, tri tisuce duša mi je dodijelilo ovu nagradu. Zamislite da mi je svatko dao jednu kunu. Šalu na stranu, svakako sam zadovoljan nagradom. Nisam sa svime drugime, ali s ovime jesam. Pocašcen sam da je toliki broj gradana odlucio za jednu ovako tešku, zanimljivu i zajebanu knjigu kao što je moja. Drago mi je što je što su knjigu odabrali citatelji knjižnice. Znate, knjižnice su oduvijek bili moji hramovi. Knjižnice su ideal, idol, idealni muzej i zbir svih genijalnosti ljudskoga duha, rekao je Mandic obracajuci se svojim brojnim i vjernim citateljima u knjižnici.


Podijeli: Facebook Twiter