Igor Stranić novi harmonikaški princ Boljuna

Ženska vokalna skupina Jažulice iz Lanišća
Ženska vokalna skupina Jažulice iz Lanišća

Unutar zidina drevnog boljunskog kaštela u organizaciji udruge Moj Boljun i uz pokroviteljstvo Općine Lupoglav u nedjelju je održan 11. tradicionalni glazbeni susret "Zakantajmo i zasopimo po stare užance". Glazbeni pozdrav starinskom polkom odsvirali su Miloš Pernić na bajsu, Daniel Vitasović na klarinu i Robert Krbavac na trieštini. Program je također po običaju vodio Vlado Pernić.

U prvom su bloku nastupili pjevači koji njeguju izvorni narodni melos, od barbansko-žminjskog dueta Jože Galanta i Frane Šugara koji su pjevali na tanko i debelo, preko laniške ženske vokalne skupine Jažulice koja je prikazala bugarenje, do klape Kumpanija iz Pazinskih Novaki koja je glazbeno malo skrenula u Dalmaciju. U sljedećem bloku pozornica je pripala najmlađima: desetgodišnja Leticia Ulika Roce je na vijulinu, uz pratnju Miloša Pernića na bajsu, na oduševljenje publike odsvirala starinsku polku, u središnjem dijelu čak i pizzicato načinom, a zatim je sedmogodišnja Ricarda Labinac a capella otpjevala poznatu pjesmu klape Motovun "Terra magica".

Uslijedio je nastup niza solista, grupiranih po instrumentima: najprije svirači na usnim harmonikama odnosno organićima, zatim trieštine, pa frajtonerice među kojima treba istaknuti odličnu izvedbu mlade Vesne Brajuha, i virtuozni miks "Od Istre do Japana" kojeg je odsvirao Darko Črneha. Uslijedio je nastup niza solista na klasičnim harmonikama klavirkama, i zatim zaredom tri dueta harmonika iz redova polaznika harmonikaškog tečaja voditeljice Karmen Brajuha.

Mikrofon je zatim preuzeo u ovom kraju izgleda vrlo omiljeni Serđo Valić, a publika je zdušno zajedno s njim otpjevala nekoliko njegovih starijih i novijih pjesama. Program je zatim nastavljen nastupima mješovitih instrumentalnih sastava, od puhačkih "oberkrainer" postava preko kombinacija bajsa i drugih instrumenata, sastava s različitim tipovima harmonika, pa i malo modernijih postava s električnom i bas gitarom u pratnji harmonike.

I tako se redom nanizalo više od trideset izvedbi, da bi u velikom finalu večeri pozornica pripala mladim harmonikaškim virtuozima, kandidatima za titulu "harmonikaškog princa Boljuna", Igoru Straniću, Tediju Šestanu i Ediju Orliću. Nakon njihovih doista nadahnutih izvedbi i kratkog vijećanja žirija, ova prestižna titula pripala je Igoru Straniću, koji je iz ruku Melite Čohilj na svoju glavu primio lovorov vijenac, i počastio publiku još jednom završnom slavodobitničkom svirkom.

Gotovo trosatni službeni program 11. smotre "Zasopimo i zakantajmo po stare užance" time je završio, ali se zabava nastavila i dalje, uz svirku grupe Lungo mare, ali i mnogi su sudionici susreta ponovno dohvatili svoje instrumente i glazbom ispunili boljunske uličice i konobe do dugo u noć. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter