Igor Štimac uoči Srbije: Ne trese nas euforija!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska nogometna reprezentacija započela je s "akcijom Srbija". U zagrebačkom hotelu AS održana je konferencija za novinare na kojoj je hrvatski izbornik Igor Štimac pokušao smiriti strasti uoči maksimirskog ogleda "vatrenih" i Srbije u petak, u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014.

"Ne trese nas euforija i neću dozvoliti da izgorimo prije utakmice. Svjestan sam pogrešaka koje su učinjene uoči posljednje utakmice ovih reprezentacija kada smo ispustili plasman na Europsko prvenstvo 2000. godine, no to se ovoga puta neće dogoditi," poručio je hrvatski izbornik.

Štimac je svjestan da je ovo utakmica za "šest bodova" jer bi pobjedom izbacili Srbije iz utrke za svjetsko prvenstvo u Brazilu. "Pobjedom bi eliminirali Srbiju, međutim ne želim se previše zamarati kalkulacijama. Idemo utakmicu po utakmicu", kazao je Štimac.

Izbornik i njegovi suradnici detaljno su analizirali suparničku igru, naglasivši da je to ekipa s nizom kvalitetnih igrača koja će u Zagrebu biti posebno motivirana.

"Dobro smo analizirali srpsku igru. Do sada su pokazali dosta oscilacija, no radi se o reprezentaciji koja ima kvalitetnih igrača. Srbija dolazi u Zagreb s nadom u uspjeh, a na nama je da tu nadu ugasimo", ustvrdio je izbornik hrvatske reprezentacije.

Štimac je naglasio da je forma naših igrača na zavidnoj razini, a atmosfera u ekipi sjajna što je sve zalog za pozitivan rezultat.

"Na tome gradimo naše samopouzdanje i vjeru. Rastemo iz utakmice u utakmicu, a u zadnjim susretima smo pokazali nogomet vrhunske kvalitete. Spremni smo za tri boda i sve ćemo učiniti kako bi ih osvojili."

Na pitanje srpskih novinara strahuje li možda od dvojice novih napadača u suparničkim redovima, Nikole Đurđića i Filipa Đorđevića, Štimac je bio vrlo jasan.

"Kada bi se ja morao brinuti o Đurđiću i Đorđeviću, onda bi srpski izbornik Mihajlović završio na psihijatriji od brige zbog sjajnih igara naših napadača Maria Mandžukića, Nikice Jelavića, Ivice Olića, Eduarda..."

Štimac se nije želio previše osvrtati na slučaj "Mamić", niti je želio komentirati izjave srpskog izbornika Siniše Mihajlovića. Tek je poručio da afera oko izvršnog predsjednika Dinama ne remeti mir hrvatske vrste. (H)

Jelavić: Golgeterski post prekinuo sam u najboljem trenutku

Postigavši pogodak u pobjedi Evertona protiv Manchester Cityja (2:0), Nikica Jelavić prekinuo je golgeterski post koji je trajao više od tri mjeseca. No, Jelavić je proradio u idealnom trenutku. Stoga ne čudi što se Jelavić pred novinarima pojavio u sjajnom raspoloženju. Sve frustracije iz sebe je izbacio na travnjaku Goodison Parka.

"Mnogo toga se nakupilo, no sve sam izbacio iz sebe nakon tog gola. Taj pogodak mi je podigao samopouzdanje. Došao je najboljem trenutku," kazao je Jelavić kojem je to bio sedmi ovosezonski ligaški gol.

Zanimljivo, Jelavić je ušao u igru u posljednjim trenucima susreta i nije se nadao da bi mogao zatresti mrežu aktualnog engleskog prvaka. "Ušao sam kao taktička zamjena, imali smo igrača manje i nisam se nadao nekoj prilici, no prevario sam se," dodao je.

Ćorluka: Srpska obrana nije bolja od hrvatske

Branič hrvatske nogometne reprezentacije Vedran Ćorluka najveću snagu srpske reprezentacije vidi u njezinoj obrani, no Čarli ne smatra da je srpska obrana bolja od hrvatske.

"Njihova posljednja četvorka - Ivanović, Subotić, Nastasić, Kolarov zaista igra u odličnim klubovima, izazivaju respekt, ali ako pogledate ljestvicu skupine vidjet ćete da smo primili manje golova," kazao je Ćorluka.

Branič moskovskog Lokomotiva u odličnoj je formi, što je potvrdio sjajnim nastupom u subotnjem gradskom derbiju protiv Spartaka (0:0) kada je bio najbolji igrač u momčadi Slavena Bilića. "Svi znamo što nam donosi utakmica protiv Srbije. Nadamo se pobjedi," kazao je Ćorluka, te dodao: "Nije bitno tko će zabiti gol, jedino je važno osvojiti tri boda." (H)

Jelavić je naglasio da "Hrvatsku očekuje teška utakmica" i nije želio posebno izdvajati nekoga od srpskih igrača. "Ne želim izdvajati nikoga posebno. Srbija ima niz kvalitetnih igrača koji igraju u jakim klubovima," kazao je Jelavić. (H)

Stojković: U petak ćemo vidjeti tko je bolji

Vratar srpske nogometne reprezentacije Vladimir Stojković izjavio je da se ne boji atmosfere na Maksimiru i susreta protiv reprezentacije Hrvatske iako je to vrhunska momčad.

"Utakmica je u petak i vidjet ćemo hoće li Hrvati uspjeti pokazati da su bolja momčad od nas, kao što tvrde", rekao je Stojković na konferenciji za novinare održanoj u Sportskom centru u Staroj Pazovi na okupljanju srpske reprezentacije uoči kvalifikacijskih utakmica za SP 2014. protiv Hrvatske i Škotske.

Odgovarajući na pitanje o atmosferi koja srpsku reprezentaciju čeka u Maksimiru Stojković se našalio: "Ne mogu spavati koliko sam uplašen. Šalim se naravno, nema straha. Činjenica je da ova utakmica nije kao druge, da ima određenih tenzija, ali sve je to nogomet. Sve ćemo napraviti kako bismo pružili maksimum i izvukli pozitivan rezultat. Hrvatska je vrhunska reprezentacija, sa svih strana prijeti opasnost. Mislim da mogu napraviti dvije odlične momčadi od igrača koje imaju", kazao je vratar Srbije.

Igrač njemačkog prvoligaša HSV-a Slobodan Rajković također je istaknuo da je hrvatska nogometna reprezentacija kvalitetnija "na papiru", ali da Srbija ima kolektiv i da je to sposobna pokazati na terenu.

Napadač Greuther Fürth Nikola Đurđić rekao je da je utakmica protiv Hrvatske najvažnija utakmica u bližoj povijesti. "Svi smo svjesni značaja utakmice, a ako rezultat bude dobar, može potpuno promijeniti kvalifikacije, tri boda na Maksimiru mogu promijeniti sve. Možemo dobiti mnogo više nego izgubiti", poručio je Đurđić. (H)

 


Podijeli: Facebook Twiter