Igor Šipic: Gradovi u prapovijesti nisu nastajali slucajno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gost prve ovoljetne matineje "Pisci u hladu" u prostoru Društvu hrvatskih književnika je bio Igor Šipic, književnik i povjesnicar iz Splita, koji je govorio o svoje dvije knjige objavljene ove godine, a to su "Karta Leopardi" i "Ahilej u virovima Vrtoloma" koju je napisao uz pomoc Tomislava Marijana Bilosnica.

"Karta leopardi", koja inace nije na prodaju, bavi se loretskom legendom o prijenosu Marijine Svete kuce iz Nazareta preko Ilirikuma u Loreto u Italiji. Iako se kao privremeno boravište u toj legendi spominje Trsat, rijec je zapravo o Zadru.

Upravo na toj karti koja je dobila naziv po uglednoj obitelji koja je kasnije dala i poznatog pisca prikazuje se prijenos Svete kuce, no ona do sada nije bila znanstveno elaborirana, a i nije ju lako razumjeti, ali se poklapa sa stvarnim podacima. Što se tice same loretske legende, bezbrojne su naznake da se radilo o prijenosu neke od relikvija s bliskog istoka u Europu.

No, glavna potka Šipicevog istraživanja u obje knjige, je ta što je shvatio da gradovi u prapovijesti nisu nastajali slucajno, nego prema tocno odredenoj geometrijskoj formuli. On drži i kako se mitovi u vecini slucajeva poklapaju sa stvarnošcu, ali za to treba imati kljuc za dešifriranje.

Šipic kaže da je uspio stvoriti kartografski model koji do sada nije bio poznat u javnosti iako se ogradio da on nije ni astronom, matematicar, geograf ili kartograf, ali da bi bila prava stvar kada bi u ovo istraživanje ukljucili sve spomenute struke. No, kaže Šipic, knjiga je izašla, ali reakcija nema.

- Nitko mi ne može ništa osporiti, matrica je tu i ona je cista, nisam "natezao" pravce da bi se poklapali s mojim idejama i da bi gradovi bili baš tamo gdje bih ih ocekivao, sve je radeno metodom vektorske ekspanzije na kompjuteru, kaže Šipic. U svojoj novoj knjizi za cije izdavanje još traži sponzora bavi se Apolonijevim epom o Argonautima.

Književnu matineju vodili su Natalija Grgorinic i Ognjen Raden iz udruge Zvona i nari koja matineje organizira u suradnji s istarskim ogrankom DHK iz Pule. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter