Igor Kresina: Ne pravdam se, izgubio sam kompas


- Prijetio sam da ću zapaliti i nju i sebe, godinu i pol dana sam bez nogu, godinu dana ne primam socijalnu pomoć, nagomilali su mi se svi računi, a onda se još socijalna radnica nije htjela spustiti u prizemlje nego sam se bez nogu, na stražnjici penjao na drugi kat, započeo je svoju priču 51-godišnji Igor Kresina iz Rovinja koji je 21. svibnja prijetio smrću ravnateljici rovinjskog Centra za socijalnu skrb, 62-godišnjoj Edi Rajko.

- Završio sam na neurologiji u pulskoj bolnici jer mi je nakon Centra i nakon što sam se otišao sam prijaviti policiji pozlilo. U lošem sam, odvratnom stanju. Ne funkcioniram.

Živim sam, a nitko me iz Centra u godinu dana nije obišao da vide kako živim. Prije mjesec i pol pokušao sam samoubojstvo prevelikom dozom inzulina ali su me, nažalost, spasili. Prije nekoliko dana dobio sam 850 kuna socijalne pomoći i 350 kuna invalidnine.

Socijalnu pomoć tražio sam u srpnju prošle godine, a oni su mi napisali rješenje po kojem imam pravo na socijalu tek od 20. siječnja ove godine. Uplatili su mi samo za mjesec dana, bez ikakvih zaostataka, ogorčeno priča Kresina kojemu su zbog komplikacija uslijed dijabetesa početkom prošle godine do potkoljenice amputirane obje noge.

Grad Rovinj pomogao mu je u nekoliko navrata jednokratnom novčanom pomoći i poklonio mu električna kolica da se može kretati. Pomagali su mu i Crveni križ i Caritas, ali sve su to, za osobu koja je radno nesposobna, tek privremena rješenja.

- U zatvoru ću barem imati što jesti. Dijabetičar sam, a mogu si kupiti jedino rižu i paštu, hranu koju ne smijem jesti. Vjerojatno bih u utorak, nakon što sam se otišao prijaviti policiji, završio iza rešetaka da mi nije pozlilo pa su me dopratili do bolnice.

Predstojnica rovinjskog Centra Eda Rajko nije željela komentirati Kresinine prijetnje rekavši da će okolnosti tog događaja utvrđivati odvjetništvo. Ipak, demantirala je tvrdnje 51-godišnjeg Rovinjca.

- Socijalna radnica koju je pozvao iz prizemlja imala je jednu stranku na telefonu pa mu je kazala da će sići čim završi razgovor. Prije nego što će krenuti u prizemlje otišla je u drugu kancelariju provjeriti što je sve potrebno za otvaranje zaštićenog računa na koji bi se Kresini mogla uplatiti socijalna pomoć, a on se do tada već popeo na drugi kat.

Vikao je na hodniku i ona mu je kazala neka se obrati ravnateljici. Ostalo znate i o tome ne bih jer je to stvar državnog odvjetništva, kazala je Rajko. (M. KOŠTA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter