Igor Galaš zgotovio novu kolekciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I dok u ormare još nisu vracene zimske voluminozne haljine i mantili koje je dobri duh Arene modne kuce Igor Galaš prošle godine dizajnirao u ekskluzivnoj kolekciji za pulsku Arenu u sklopu projekta "Fashion.hr industrija", s ciljem da se spajanjem domacih dizajnera i tekstilnih tvrtki revitalizira posrnula tekstilna industrija, Igor je ovih dana zgotovio novu kolekciju. Rijec je o trecoj kolekciji Additive by Igor Galaš za jesen/zimu 2012./2013. koja ce u petak biti predstavljena na velikoj modnoj reviji koju organizira Dovefashion.hr u Zagrebu.

Primarna preokupacija prirodni materijali

Za izradu kolekcije jesen/zima korištena su potpuno nova prediva koja u izradi dosadašnjih kolekcija nisu bila zastupljena. Simetricna asimetrija Galašev je pleteni trade mark. Izradivanje unikatnih kreacija bez standardnih krojeva, u kojem su igra pletiva i raznolike tehnike tekstuiranja, zaštitni su znak dizajnera kojemu su od samih pocetaka primarna preokupacija prirodni materijali koje dovodi do savršenstva zahvaljujuci Areninoj tehnologiji. Uostalom, to je bio i cilj cijelog projekta, zar ne? Na taj nacin stvorena je još jedna Additive kolekcija koja je nastavak prethodne dvije.



Novu kolekciju karakteriziraju nosiva skulpturalnost i unikatni krojevi u kojima je dominantna konstrukcija, što je svojevrsni eksperiment s pleteninom koja, pak, nema cvrstu strukturu. No, to je izazov, kaže nova Uprava društva, koju cine Snježana de Gravisi, Milena Custic i Enis Babic, koje raduje pomicanje takvih granica u smjeru izrade pletenih odjevnih predmeta. Igor, koji ne prestaje raditi, otkriva nam jednu od nijansi kolekcije, a to je ljubicasta. Novost je i Limitted Adittive by Igor Galaš. Rijec je o limitiranoj kolekciji rucno pletenih modnih dodataka za koje koristi ista prediva kao i Arena u trikotaži, cime ce se pokazati ne samo dizajnerovo filigransko majstorstvo, vec i finoca Areninih prediva.

Proljetno-ljetna kolekcija kombinacija je materijala i pletenine

Ljetna kolekcija koja u trgovine stiže vec ovih dana bazirana je na pješcanim, bež, sivim i narancastim tonovima. Linija je izravnana, ali se kroj i dalje oslanja na konstrukciju i volumen. Za razliku od one zimske, proljetno-ljetna kolekcija kombinacija je materijala i pletenine, cime se dobiva mogucnost da se žena poigra nošenjem jednog modela na više razlicitih i uvijek posebno lijepih nacina, dakle mašti na volju, a prodaje se u kombinaciji tri u jedan, odnosno tunike i haljine kojima se može regulirati cak i duljina.

Ako je suditi prema suradnji Galaša i Arene, onda je projekt "Fashion.hr industrija" u potpunosti uspio jer je zimska kolekcija gotovo razgrabljena. Tome u prilog govori više cinjenica. Igor Galaš osim što je prošle godine osmislio jednu od najboljih Areninih kolekcija pletenine, iste je godine u San Franciscu proglašen svjetskim ambasadorom mode. Sam taj podatak govori da je mala pulska tvrtka sa 64-godišnjim stažem angažiranjem Igora Galaša ne samo prepoznala talent svjetskih razmjera, vec je spremna na inovacije. No, klupko se još nije odmotalo, vec nastavlja...



Galaš i Arena na NY Fashion Weeku

Nakon što mu je prošle godine pripala cast da bude proglašen svjetskim ambasadorom mode, što je ujedno i kruna svih njegovih dosadašnjih nagrada, ukupno 19, Igor Galaš živi na relaciji Peking - San Francisco - Zagreb - Pula - Križevci. Nakon nekoliko nagrada sa svjetskih natjecanja te pobjede na lanjskom svjetskom natjecanju iDDunedin emerging designer award competition na Novom Zelandu, specijalne nagrade strucnog žirija Mittelmode, internacionalnog natjecanja u Italiji, ukupno pet nagrada Hempela, svjetskog natjecanja u Kini, ova nagrada samo je još jedna potvrda iznimne Galaševe karijere. Melange produkciju dojmila je i Igorova suradnja s hrvatskom modnom kucom Arenom, koja je sklopljena unutar projekta "Fashion.hr industrija". Arena je pokrenula novu liniju odjece - Additive Collection add Galaš.

No, tu 29-godišnji dizajner ne staje. Naime, dobio je poziv za predavanje na Harvardu, gdje bi izmedu ostalog pokazao i Adittive kolekciju. Igor je do sada na prestižnom svjetskom natjecanju dizajnera u Pekingu jedini u povijesti natjecanja dva puta osvojio nagrade kao najbolji student, zlato za najbolji crtež na svijetu, dva puta broncu za najbolju kolekciju na svijetu te jednom zlato za koncepciju kolekcije. "Pripremam se i probat cu treci put. Bit ce to unikatna kolekcija od koje bi industrijski dio bio izraden u Areni, što bi ujedno bio i diplomski rad za Barcelonsku modnu školu FD moda (gdje ce Igor diplomirati, op. a. )", veli.

To nije kraj suradnje s Arenom. Igora kao ambasadora mode ocekuju brojna putovanja te gostovanja na brojnim americkim Fashion Weekovima, od kojih bi prvi trebao biti onaj u New Yorku. "Melange produkcija, koja me pratila godinama i dala titulu ambasadora mode, priprema velike ugovore i traži sponzore. To je ogroman posao i ogroman novac. Dio je pripremljen. Radim sve od glave do pete i Arena je dio toga. Kolekcije koje ce se pripremiti za NY Fashion Week bit ce u istom omjeru i s istim angažmanom kao i za Arenu", rekao je Galaš, koji nakon svakog razgovora ostavlja isti dojam. Mali princ pletenine, koji ima svoj planet - klupko vune.


Podijeli: Facebook Twiter