Igor Čagalj (Istra 1961) suspendiran zbog dopinga

Igor Čalalj, Istra 1961 (Manuel ANGELINI/Arhiva)
Igor Čalalj, Istra 1961 (Manuel ANGELINI/Arhiva)

U hrvatskom sportu zabilježena su još dva slučaja dopinga. Nogometaš Istre 1961 Igor Čagalj bio je pozitivan na zabranjenu tvar deksametazon, dok je košarkaš KK Đuro Đakovića, Dominik Šamija bio pozitivan na carboxy – THC. Oba sportaša su se odrekla analize B uzorka i privremeno su suspendirani, objavio je Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA).

Čagalj je bio pozitivan na utakmici Istra 1961 - NK Slaven Belupo, odigranoj 26. listopada 2012. godine, dok je Šamija bio pozitivan na utakmici Zagreb – Đuro Đaković odigranoj 28. listopada 2012. godine. Testiranje je proveo HZTA, a analize uzorka licenciran WADA-in laboratorij iz austrijskog Seibersdorfa.

HZTA-e je 20. studenog 2012., obavijestio Hrvatski nogometni savez i Igora Čagalja o nepovoljnom laboratorijskom nalazu, a nogometaš i njegov klupski liječnik pismenim su se putem očitovali HZTA-u te su se odrekli analize B uzorka. HZTA je igraču odredila privremenu suspenziju te je inicirala stegovni postupak protiv njega i klupskog liječnika dr. Dragana Vujovića.

Naime, uoči te utakmice Čagalj je bio pod terapijom, dobivao je injekcije zbog ozljede leđa, a koktel je sadržavao spornu tvar deksametazon. Budući da klupski liječnik nije prijavio da je Čagalj pod terapijom, igrač je ni kriv ni dužan pao na doping testu.

Ovo je već drugi pozitivni dopinški nalaz u hrvatskom nogometu u razmaku od svega nekoliko tjedana. Nogometaš Zadra Ivan Anton Vasilj bio je pozitivan na doping u utakmici protiv Osijeka odigranoj 20. listopada i to na metabolit JWHO 18 koji spada u kategoriju kanabinoida.

Ranije su otkriveni i odbojkaši OK Opatije Ivan Đorđević i Anton Brnečić, koji su također bili pozitivni na tvar iz kategorije kanabinoida THC. (Hina/GI)

Igrač i liječnik nisu znali da lijek sadrži doping

Nogometni klub "Istra 1961" upoznat je s odlukom Disciplinske komisije HNS-a koja je sukladno izvješću Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) pokrenula disciplinski postupak protiv našeg igrača Igora Čaglja koji je nakon prvenstvene utakmice protiv Slaven Belupa odigrane 26. listopada u Puli na doping testiranju bio pozitivan na deksametazon, tvar koja se nalazi na popisu zabranjenih sredstava, navodi se u današnjem priopćenju pulskog prvoligaša.

U ovom slučaju, što je potvrdio i klupski liječnik dr. Dragan Vujović, igrač ne snosi odgovornost za spomenuti nalaz, već je terapiju dobivao isključivo po preporuci liječnika u svrhu rješavanja bolnog sindroma i sumnje na upalu ishialgičnog živca, što potvrđuje i sam nalaz.

"Svu terapiju kojoj je igrač bio podvrgnut prijavljena je u formularu na samom testiranju, a klubu i klupskom liječniku nije bila nikakva namjera prikriti ili na bilo koji drugi način oštetiti igrača, zbog čega nije tražena analiza B uzorka" - kaže se u priopćenju, i dodaje da igrač nije bio upoznat s činjenicom da se radi o lijeku koji se nalazi u kategoriji S9 glukokortikoida, iz popisa zabranjenih sredstava odnosno da je deksametazon, primijenjen parenteralno nedozvoljena supstanca, kao nažalost ni klupski liječnik koji je terapiju provodio po preporuci neurologa.

"NK Istra 1961 izražava duboko žaljenje zbog nastale situacije te je uvjeren kako će stegovni postupak koji će uslijediti dokazati sve spomenute navode" - zaključuje se u priopćenju. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter