Igor Blagonić i Refik Fiko Saliji u galeriji Fonticus

Zamućena tekuća voda s metalnim odsjajem - jedan od motiva Igora Blagonića
Zamućena tekuća voda s metalnim odsjajem - jedan od motiva Igora Blagonića

Dvije nove samostalne izložbe mogu se razgledati iduća dva tjedna u grožnjanskoj galeriji Fonticus - serija fotografija "Transkripti kovina" Igora Blagonića iz Pagubica i objekti i instalacije pod zajedničkim nazivnikom "Kopat a ne krepat" Porečana Refika Fika Salijija. Izložbe su otvorene proteklog vikenda, a autore je predstavio voditelj Fonticusa Eugen Borkovsky.

Blagonić je za temu svojih fotografskih zapisa uzeo metal. Detalji, primijećeni na motivima, pojavljuju se u tim radovima kao autorske likovne činjenice. Okosnicu fotografija čine kadrovi detalja starih, odbačenih predmeta - vijci, bodljikava žica, zarđali dijelovi starih strojeva, lanci, pogonski dijelovi šivaće mašine, metalne spojnice kamenih blokova.

- Pored ovih motiva postavlja fotografije tekuće vode, koje u prvi mah unose zabunu. Poveznicu otkrivamo u činjenici da je autor izabrao one kadrove vode na kojima je uspio zabilježiti ideju kovine, zlatne odsjaje. Ova konfrontacija motiva govori o maštovitosti i slobodi pristupa realizaciji ideje, kazao je Borkovsky.

Glavni motivi Refika Salijija su motika i bodljikava žica, koje je zajedno s drugim starim predmetima izvukao na svjetlo dana.

- Uočavanje odsluženih predmeta Saliji doživljava kao izbor materijala za promišljanje. Nastavak njihovih funkcija, potragu za novim skladom ostvaruje bizarnom kombinatorikom. Ovim oblikovnim igrama zamijenjena je funkcija, a time i smisao predmeta. Još jednom se potvrđuje da u svijetu suvremene umjetnosti tehnologija ili materijal ne označava status djela. Većina predmeta su objekti, instalacije. Projekt nudi dva razmišljanja - pored sarkazma prema suvremenom društvu tu prepoznajemo upozorenje na ekološku zapuštenost naših svijesti. Problematizirano je i etnografsko nasljeđe, jer većina tih predmeta pripada agrarnoj baštini, veli Borkovsky.

Igor Blagonić završio je studij elektrotehnike. Osnivač je i aktualni predsjednik Udruge mladih Pagubice. Inicijator je i organizator mnogih kulturnih i zabavnih manifestacija. Fotografijom se intenzivno bavi od 2008., član je Društva likovnih stvaratelja Pazin i Udruge fotografa Istre. Izlagao je na brojnim izložbama i nagrađivan je nekoliko puta. Refik Fiko Saliji je rođen u Makedoniji, a živi i radi u Poreču. Likovnim oblikovanjem bavi se dugi niz godina. Njegov rad karakteriziraju ready made objekti, obrade alata starih zanata i tradicionalnih zanimanja te odbačenih predmeta. Samostalno i kolektivno svoja likovna promišljanja i performanse prezentirao je u Hrvatskoj i Italiji. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter