Iggy, Dylan i rock enciklopedija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program "Sa(n)jam Uljanik" u subotu je u pulskom okupljalištu generacija uspio spojiti glazbu i knjigu kroz predstavljanje cak dva uratka rock kriticara Zlatka Galla: nove i ažurirane "Velike svjetske rock enciklopedije" (Profil) i zbirke tekstova "Kako Iggyju reci pop a Dylanu bob" (Profil). U alkemijskom spajanju rocka i knjige pomogli su mu Ivica Prtenjaca i Hrvoje Horvat, a glazbeni poklon Gallu bio je nastup dvojca Gabi i Marijana iz Nole.

Prtenjaca je od Horvata i Galla želio znati koji su bendovi obilježili desetljece te im je dao priliku da nabroje samo dva strana i dva domaca. Gall i Horvat su se složili oko tri benda: T.B.F., Hladno pivo i The White Stripes. Gallov je cetvrti favorit grupa Wilco, dok je Horvat ostao opcinjen bendom Queens of the Stone Age. Na upit zašto se odlucio za ludacki posao sastavljanja rock enciklopedije, Gall odgovara da je on prvenstveno veliki fan takvih knjiga.

- Doma imam veliku kolekciju rock enciklopedija i to na više jezika. Mislim da je citanje rock enciklopedija posebni gušt jer se možeš uvijek obrušiti na autora. Možda nije dao dovoljno prostora bendu kojeg obožavaš ili nije napisao potpunu diskografiju te i te grupe. Svatko voli vidjeti koliko se njegov ukus poklapa s autorima tako pozamašnih knjiga, kazao je Gall.

Da je tome tako, osjetio je i Gall na svojoj vlastitoj koži. U prvom je izdanju enciklopedije, primjerice, bila uvrštena pjevacica Enya, a o punk grupi N.O.F.X. nije bilo spomena. U proširenom izdanju "Velike svjetske rock enciklopedije" ta je povijesna nepravda ispravljena, a kada smo vec kod slova N, vrijedi cekati hoce li Gall u sljedecem izdanju uvrstiti i grupu Nomeansno.

"Kako Iggyju reci pop a Dylanu bob" sakuplja tekstove iz tridesetogodišnje novinarske karijere Zlatka Galla, a sadrži kritike albuma, teme, reportaže i sve one tekstove koji dodiruju rock glazbu kao društveni fenomen koji ima šire konotacije od onih na koje ga cesto prehitro sužavamo.


Podijeli: Facebook Twiter