Idućih 10 dana živa iznad 35 stupnjeva!


Desetak dana prije kraja kolovoza gotovo je sasvim sigurno da će ovogodišnje ljeto još zadugo biti u pamćenju ovdašnjih ljudi. Sve meteorološke prognoze predviđaju da se toplo, sunčano i suho vrijeme nastavlja i idućih desetak dana, a na kraju će rezultat biti najtopliji ili jedan od najtoplijih kolovoza u povijesti mjerenja temperatura zraka u Istri.

Budući da su i mjesec lipanj te posebno mjesec srpanj bili ekstremno topli, jasno je da će i čitavo ovogodišnje ljeto biti izuzetno toplo, ustvari bit će to najtoplije ljeto zabilježeno na ovim prostorima u posljednjih stotinjak godina. Ukoliko bismo na raspolaganju imali više podataka, taj bi period vjerojatno bio i znatno duži.

U bližoj povijesti ovogodišnje se ljeto može usporediti s onim iz 2003. godine, koje je bilo vrlo slično ovogodišnjem i koje je tada izgledalo da se neće tako skoro ponoviti. Uzimajući u obzir sva tri ljetna mjeseca ovogodišnje je ljeto gotovo četiri stupnja toplije od dugogodišnjeg prosjeka, a gotovo nevjerojatnih sedam stupnjeva toplije od onog zabilježenog davne 1960. godine u kojem su vrući dani tijekom čitavog ljeta bili prava rijetkost, a količine oborina mjerile su se u stotinama litara.

Preko 70 vrućih dana, u kojima se dnevna temperatura popela iznad 30 stupnjeva, najbolje oslikava ovogodišnja tri ljetna mjeseca. Također i podatak da se u čak desetak dana temperatura popela i iznad 35 stupnjeva dovoljno govori o ovogodišnjem ljetu u Istri.

Osim rekordnih i dugotrajnih vrućina, zabilježeno je još nekoliko značajnih meteoroloških rekorda koji su sve donedavno izgledali nestvarno. Prvo tu moramo spomenuti dugotrajni niz sunčanih dana koji gotovo neprekidno traje od početka lipnja. Do kraja kolovoza sigurno će biti postignut rekord od 85 sunčanih dana u tri ovogodišnja ljetna mjeseca, nije zabilježen niti jedan kišni dan, a tek je nekoliko poluoblačnih i vjetrovitih dana poremetilo opću sliku najsunčanijeg ljeta u Istri u povijesti meteoroloških motrenja.

Na kraju posebno treba naglasiti i posljednji neslavni rekord koji će za dugi niz godina obilježiti ovogodišnje ljeto u Istri. Odnosi se to na količine oborina izmjerenih od početka lipnja pa sve do pred kraj kolovoza. Nikad u povijesti mjerenja količina oborina u Istri ni približno nije izmjerena tako mala količina oborina u tri ljetna mjeseca.

Gotovo nevjerojatno izgleda podatak da je na najvećem dijelu poluotoka u posljednja tri mjeseca palo tek dvadesetak litara po metru četvornom. To je tek desetina od očekivanih i potrebnih količina. Da situacija bude još gora, te su male količine pale još početkom lipnja. Suša koja je prisutna još od proljeća neprestano se samo pojačava. Pritom se donekle mogu izdvojiti neka uska područja na sjevernim dijelovima poluotoka gdje je zabilježeno nekoliko kratkotrajnih pljuskova, to nažalost nije puno pomoglo.

Trenutno je najvažnije pitanje kada će se sve to konačno završiti. Prvo značajnije osvježenje trebalo bi se dogoditi tek pri samom kraju mjeseca, a uz pad temperatura očekuje se i prolazno naoblačenje. (Mario GRABAR, meteorolog)


Podijeli: Facebook Twiter