Idući vikend zbog ferija veliki val dolazaka u Istru

I na istarskim plažama uskoro gužva (I. RAVLIĆ/CROPIX)
I na istarskim plažama uskoro gužva (I. RAVLIĆ/CROPIX)

Veliki val dolazaka gostiju u Istru očekuje sljedećeg vikenda kada počinju praznici u europskim zemljama iz kojih dolazi najveći broj turista na naš poluotok. Tako će na praznike Austrijanci, Nizozemci, ali i Nijemci iz velikog dijela svojih saveznih pokrajina.

Dio je njih već počeo svoje praznike, a većinom je riječ o sjevernim pokrajinama gdje su ferije počele još 20. lipnja. Ovog vikenda slobodno vrijeme za školarce, a time i njihove obitelji počelo je u Hessenu, Rheinland-Pfalzu i Saarlandu, dok će idućeg vikenda na praznike gotovo sva djeca iz drugih saveznih pokrajina, izuzevši one najjužnije - Bavarsku i Baden-Wuerttemberg koji sa školom završavaju krajem srpnja.

Upravo početak školskih praznika u ovim zemljama predstavlja dobar uvod u ovogodišnju špicu sezone od koje svi mnogo očekuju s obzirom na prošlogodišnje rekorde. Tim više što je u prvih šest mjeseci Istra zabilježila manji pad turističkog prometa, i to prije svega iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Italije.

Pad se i očekivao s obzirom na loš raspored vjerskih blagdana koji su svi odreda padali u svibnju, a osim toga za vrijeme Duhova i Tijelova vremenske prilike nisu išle na ruku. Dodatno je lošem polugodišnjem rezultatu pridonijelo kišovito i hladno vrijeme, i kada se sve zbroji, dolazi se do manjka od 35 tisuća dolazaka i 112 tisuća noćenja.

Ipak, turistički radnici iz Istre mirni su, barem oni s kojima smo imali prilike razgovarati. Svi vjeruju da će sezona biti dobra i da će se situacija popraviti.

- Zasad imamo nešto manje gostiju u kampu nego što je to bio slučaj lani, međutim vrlo brzo ćemo dostići prošlogodišnji rezultat. Upravo narednih dana očekujemo veći broj njemačkih gostiju kojih je bilo nešto manje nego lani upravo zbog blagdana i lošeg vremena, kaže nam pomoćnica direktora tarskog kampa Lanterna Danijela Zgrablić, koja smatra da njemački gosti neće iznevjeriti kampove. Veli da će Talijana sigurno biti manje zbog opće poznate loše situacije u toj zemlji, ali da su njih dobro nadomjestili gosti iz sjeverne Europe. Posebno su u ovom kampu, ali i drugima zadovoljni posjećenošću Nizozemaca kojih je u Istri u prvih šest mjeseci bilo 20 posto više. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter