Idući tjedan u Pazinu Gastro okusi Istre

Organizatori Gastro okusa Istre na konferenciji za novinare (M. RIMANIĆ)
Organizatori Gastro okusa Istre na konferenciji za novinare (M. RIMANIĆ)

Idućeg utorka, 7. svibnja, u Pazinu će se na Trgu slobode održati sedma manifestacija Gastro okusi Istre. Obrtnička komora Istre - Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika ponudit će tom prilikom sve ono najbolje iz istarske kuhinje, rekao je na konferenciji za novinare Dušan Černjul, predsjednik ceha istarskih ugostitelja.

Renomirani restorani, konobe i hoteli, njih 45, pripremit će 60-ak raznovrsnih jela, a posjetitelji će ih moći kušati za 50 kuna, koliko će stajati degustacijski tanjur i čaša. Uz morske delicije nudit će se i jela tradicijske kuhinje, kao i ona suvremena, nastala na tradicijskim namirnicama. S jelima će se sljubljivati ponajbolja vina iz podruma vrsnih istarskih vinara.

Uz brojne domaće posjetitelje, očekuju se i gosti iz Slovenije i Beograda. Početak manifestacije zakazan je za 10 sati, a potrajat će do 17.

Gastro okusi Istre su i svojevrsna završnica Istra Gourmet Toura, koji se minule zime održavao u istarskim konobama i restoranima, dodao je Mario Paliska, predsjednik županijske Obrtničke komore. Cilj manifestacije je promocija istarskog obrtništva i ugostiteljstva, domaće kuhinje i kvalitetnih autohtonih namirnica.

U programu će se predstaviti svih sedam istarskih udruženja obrtnika, koji će na svojim štandovima pripremati i dogotovljavati jela.

Ova je manifestacija, koja će se održavati istog dana kao i pazinski samanj, odlična prilika i za promociju grada i tradicijske kuhinje, rekao je gradonačelnik Renato Krulčić. Sličnog je mišljenja i Ivan Zrinšćak, predsjednik Udruženja obrtnika Pazina, koje organizira ove Gastro okuse Istre. Ovaj projekt, kao i mnoge istarske obrtnike, potpomaže Zagrebačka banka, čije je aktivnosti predstavila Anka Kolić, direktorica Centra za poduzetničko bankarstvo Zabe u Puli.

Popratna manifestacija bit će "Pazinski samanj 1860.", kojim će se rekonstruirati kako je nekada izgledao pazinski sajam. U ovom dijelu programa, koji je predstavio organizator Željko Šperanda, moći će se vidjeti tradicijski obrti, nekadašnja tržnica, a u bukaleti zapremine 50 litara, najvećoj na svitu, spravljat će se supa.

Uz to održat će se sajam antikviteta, ples uz pratnju gunjaca, starinsko boćanje, revija starinskih frizura, fešte po pazinskim oštarijama, izložba u LG galeriji, foto ex tempore, izložba u Muzeju grada Pazina, a gradom će voziti kočija. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter