Idući tjedan posljednja ovogodišnja sjednica Sabora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor u iduću srijedu počinje posljednju ovogodišnju sjednicu koja će trajati mjesec dana, odnosno do kraja ustavnog roka za redovno zasjedanje, odlučilo je saborsko predsjedništvo.

Predsjednik Sabora Josip Leko izvijestio je da će sjednica početi 14. studenoga i trajati do 14. prosinca. Na predloženom dnevnom redu je veći broj točaka koje nisu raspravljene na prošloj sjednici te 19 novih točaka.

Leko je istaknuo da će Sabor u prvom tjednu sjednice raspraviti izborne zakone (prijedlozi Zakona o lokalnim izborima te izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi) te potom i zakonske obveze preuzete iz ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Sabor će na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici raspraviti i izglasati državni proračun za 2013. godinu.

Naglasio je i da u ponedjeljak, kada su zakazane sjednice saborskih odbora, prestaje probna i počinje službena faza evidentiranja zastupnika elektroničkom karticom - na saborskih internetskim stranicama objavljivat će se jesu li zastupnici došli u Sabor.

Na novinarski upit hoće li se sankcionirati zastupnici koji ne dolaze u parlament, odgovorio je da je na građanima da prepoznaju tko je angažiran kao zastupnik, a tko nije te daju sankcije kao demokratsku mjeru - na izborima.

Istaknuo je dao kao predsjednik Sabora, dakle prvi među jednakima, ne može kažnjavati zastupnike te da je u tom smislu i odlučeno njihovu nazočnost objavljivati na internetu i tako ih stimulirati na dolazak.

"Svatko ima svoju obvezu i svatko je ispunjava prema svojim kriterijima i svom promišljanju o obavljanju zastupničke dužnosti. To je važnije nego sankcija, nećemo tu sve riješiti sankcijom", rekao je Leko.

Izvijestio je i o odluci Predsjedništva da će, umjesto čelnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, zastupnički stan koristiti njegov stranački kolega Mile Horvat koji ga mijenja u zastupničkim klupama.

Odlučeno je i o formiranju organizacijskog odbora za održavanje parlamentarne skupštine NATO-a u studenom iduće godine u Dubrovniku, a od kraja ovoga mjeseca soba za saborske izvjestitelje nosit će ime "Marija Jurić Zagorka". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter