Idući tjedan počinje rušenje bespravne gradnje

Rušit će se i u Istri (arhiva/A. TOŠIĆ)
Rušit će se i u Istri (arhiva/A. TOŠIĆ)

Prema najavama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, sljedeći tjedan počinje rušenje bespravne gradnje, i to onih nekretnina koje već imaju rješenja o uklanjanju, a njihovi vlasnici do kraja prošle godine nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju. U prvom valu rušenja divlje gradnje planiraju se ukloniti 1.462 objekta, iako zahtjev za legalizaciju nisu podnijela 10.752 vlasnika objekata koji su imali izdana rješenja o rušenju do isteka zakonskog roka.

- Građevinska inspekcija u svojoj evidenciji ima 32.617 zgrada za koje je izdano rješenje o uklanjanju. Za njih 10.752 do 31. prosinca 2012. nije predan zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju. Ovo ne znači da će se sve 10.752 građevine trebati uklanjati. Moguće je da je investitor, odnosno vlasnik ranije već postupio po rješenju i uskladio se sa zakonom, bilo da su građevine legalizirane ili uklonjene, a o tome nije obavijestio građevinsku inspekciju. Sve ove i ostale relevantne činjenice građevinska će inspekcija provjeriti u sklopu priprema za početak uklanjanja, poručuju iz ovog ministarstva.

Ovakve građevine, za koje je prošao rok za legalizaciju, uklanjat će se fazno. U prvoj fazi rušit će se zgrade koje se ne koriste za stanovanje, a u tijeku su pripreme za početak uklanjanja.

Prema podacima koje su nadležni upravni odjeli županija i gradova dostavili Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, do 31. siječnja 2013. zaprimljena su 86.743 zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju. Najviše zaprimljenih zahtjeva došlo je u Grad Zagreb - njih 12.456. Po brojnosti ga slijede Zadarska županija s 11.767 zahtjeva, Splitsko-dalmatinska županija sa 7.960, Primorsko-goranska sa 6.432 te Istarska županija s 3.728 zahtjeva. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter