Iduci tjedan odluka o Koncarovoj ponudi za marinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladino povjerenstvo za dodjelu koncesija na pomorsko dobro prošlog je tjedna proslijedilo Vladi tehnicko mišljenje i prijedlog u vezi ponude tvrtke Kermas ulaganja Danka Koncara za projekt "Brijuni rivijera" na lokacijama Sveta Katarina i Monumenti.

Povjerenstvo je mišljenja da bi tvrtki Kermas ulaganja trebalo dati koncesiju na 50 godina za izgradnju marina i popratnih sadržaja na pomorskom dobru oko Svete Katarine i Monumenata na sjevernoj strani pulske luke. Buduci da se radi o pomorskom dobru, odluku o koncesiji donosi Vlada. Glas Istre neslužbeno saznaje da bi se ta tocka dnevnog reda iduceg tjedna trebala naci na sastanku užeg Vladinog kabineta.

Kao što je poznato, jedini ozbiljni kandidat za izgradnju dijela projekta "Brijuni rivijera" na navedenim lokacijama je tvrtka Kermas ulaganja: Koncar je, naime, uz pomoc odvjetnickog ureda Gorana Veljovica i kolega, razradio studiju ulaganja i idejni projekt koji je jedini bio pravovaljan na nedavno završenom medunarodnom javnom natjecaju za te dvije lokacije. Koncar je ne jedanput izjavio da se radi o vrlo ozbiljnom projektu iza kojeg stoji kapital koji ce doprinijeti razvitku turisticke ponude Pule i Istre.

U dokumentima koji su dobili zeleno svjetlo Vladinog povjerenstva, osim projekcije isplativosti i idejnog projekta, predstavljena je i cjelovita gospodarska studija. Projekt se odnosi na kompleks bivše vojarne Monumenti i otoka Sveta Katarina na ukupnoj površini od 27 hektara na kopnu. Od te površine izgradenost može biti najviše do trecine vec izgradene površine, odnosno oko devet hektara. Na toj lokaciji predvida se gradnja dviju marina s ukupno 600 vezova u moru i oko 1.200 suhih vezova na kopnu. Paralelno s tim, predvida se izgradnja hotela s cetiri ili pet zvjezdica s 200 kreveta te kompleks mješovite namjene s javnim sadržajima, restoranima i kaficima.

Kermas ulaganja na raspolaganju ima Prostorni plan Istarske županije te Prostorni plan uredenja i Generalni urbanisticki plan grada Pule, a o svom ce trošku morati izraditi Detaljni plan uredenja i studiju utjecaja na okoliš. Ukupna vrijednost projekta, prema Koncarovoj ponudi koja sada mora "proci" Vladu, iznosi visokih 46 milijuna eura, od kojih je samo izgradnja dviju marina teška 29,9 milijuna eura. Što se tice investicija na pomorskom dobru koje su predmet Vladine odluke, Koncarova tvrtka je navela i nacin financiranja: Kermas bi uložio 30 posto vlastitih sredstava, dok bi 70 posto osigurao bankovnim kreditima. Erste banka je za taj projekt vec dala garanciju od 2,1 milijun eura.

Koncar je najavio da planira zaposliti oko 160 radnika, a u zaštitu okoliša uložit ce oko 830 tisuca eura. (Cristian Bruno GALIC)


Podijeli: Facebook Twiter