Idući tjedan moguć snijeg i na jugu Istre

Mogle bi se ponoviti ovakve slike (arhiva)
Mogle bi se ponoviti ovakve slike (arhiva)

Naglo zatopljenje koje se ovih dana događa u stratosferi na visini između 25 i 40 kilometara meteorolozi nazivaju stratwarming. O toj je pojavi pisano i lani u siječnju, kada su meteorolozi IstraMeta više od deset dana prije dolaska snažnog udara zime (početkom veljače) među prvima predvidjeli mogućnost povijesnog zimskog scenarija.

- Zatopljenje u stratosferi upravo se događa i poprilično je izraženo. Primjerice, na visini od oko 30 kilometara iznad Sibira danas je bilo 4 stupnjeva Celzija, dok je iznad naših krajeva temperatura iznosila oko -60 stupnjeva Celzija. Stratwarming je prethodio svakoj jačoj zimi, a zatopljenje u višim slojevima atmosfere samo je predznak mogućnosti cijepanja polarnog vrtloga uz stvaranje jače sibirske anticiklone koja bi omogućila dotok polarnog zraka i do našeg dijela Europe, kaže nam Petar Radovan, urednik portala IstraMet.

U takvim, ipak rjeđim, situacijama dolazi do spuštanja ekstremne hladnoće u niže geografske širine, odnosno nastanu dva neovisna vrtloga ekstremne hladnoće, jedan u Americi, a drugi u Sibiru.

- Treba napomenuti da sama pojava stratwarminga ne znači nužno dolazak velike zime u naš dio Europe. Cijepanje polarnog vrtloga iznimno je komplicirana pojava, tako da se čak i uz prisutan stratwarming može dogoditi da naš dio Europe zadesi južina. Eventualan dotok hladnog zraka ovisi o rasporedu baričkih sustava, a taj je raspored nemoguće točno prognozirati samo na temelju fenomena zvanog stratwarming, ističe Radovan.

Stratwarming je, dakle, naziv za najčešće naglo povećanje temperature u stratosferi koje se događa na visini između 25 i 40 kilometara. Sam fenomen nije dovoljno istražen, ali on se u blažem ili jačem obliku javlja gotovo svake godine. Postoji snažna poveznica između njega i jakih zima koje su naš dio Europe pogodile u prošlosti. Izrazito jak stratwarming zabilježen je i u veljači 1929. godine kada se Sjeverni pol doslovce premjestio nad Istru.

Obistine li se sadašnje najave, prava zima do nas će stići idući tjedan. Prema sada dostupnim meteorološkim kartama još u nedjelju, uz kišu, temperature bi se na samom jugu Istre po danu kretale oko 10-ak stupnjeva, a već u ponedjeljak bi pale na svega 5 stupnjeva. U utorak bi jutarnje temperature mogle biti i u minusu tri, četiri stupnja, dok se već od četvrtka pa do vikenda najavljuje mogućnost da bi i u Puli mogla pasti pokoja pahulja snijega. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter