Idući petak u Rojcu 1. Festival "Život pun mogućnosti"

Nositelji projekta Perkov, Prusac-Fabris, Catela (B. P.)
Nositelji projekta Perkov, Prusac-Fabris, Catela (B. P.)

U prostorijama Dnevnog boravka Rojca u utorak je na konferenciji za medije najavljen 1. Festival "Život pun mogućnosti" posvećen, kako je rečeno, socijalnim uslugama u zajednici, s naglaskom na odrasle osobe s intelektualnim teškoćama. Festival će se održati u Rojcu idući petak, od 10 do 18 sati, a u sklopu programa održat će se razne prezentacije na kojima će o socijalnim uslugama u zajednici govoriti predstavnici Istarske županije, gradova Labina i Umaga, Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Vukovar, Udruge Art studio, dok će o svojim osobnim iskustvima govoriti osobe s intelektualnim teškoćama. Predviđena je i panel rasprava, dok će u predvorju Rojca biti postavljen info punkt na kojem će se građani moći informirati o projektu.

Veće kompetencije

Kako je naveo Ozren Catela, predsjednik Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre i voditelj projekta "Život pun mogućnosti", Centar za inkluziju kao prijavitelj te partneri Grad Labin, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre i Udruga za promicanje stvaralaštva Art studio, započeli su lanjskog srpnja provedbu ovoga projekta. Pridruženi suradnici na projektu su Istarska županija, Centar za socijalnu skrb iz Labina i Pule te Volonterski centar Istra.

Kako je nadalje naveo Catela, cilj projekta je unaprijediti zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama u Istarskoj županiji razvojem novih socijalnih usluga koje nedostaju. Specifični cilj projekta je povećati kompetencije za tržište rada i zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama razvojem dnevnih radnih aktivnosti te jačanjem aktivnog sudjelovanja u zajednici.

- Kroz 14 mjeseci provedbe projekta očekujemo pokrenuti rad Centra za radnu inkluziju s dnevnim programom radnih aktivnosti, razviti podršku aktivnom uključivanju osoba s invaliditetom u zajednicu, naveo je Catela i dodao da je ukupni proračun projekta 1,4 milijuna kuna, pri čemu je 85 posto sredstva iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto sredstava je iz državnog proračuna. Naveo je i da je radno uključivanje kruna uključenosti osoba s intelektualnim poteškoćama jer se jedino kroz ekonomsku nezavisnost može govoriti o istinskoj ravnopravnosti.

Rad u plasteniku

Marko Perkov, predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici, govorio je o lokalnim službama podrške. Kako je naveo, u šest sredina na području Istre (Puli, Umagu, Buzetu, Pazinu, Labinu, Poreču) formirane su službe podrške s ciljem povezivanja organizatora volontiranja sa zainteresiranim osobama s intelektualnim teškoćama za volontiranje. Od početka provedbe projekta informirano je 25 organizacija, u kojima će volontirati 40-ak osoba s intelektualnim poteškoćama. Volontiranje je jako bitno kao predfaza za rad, da bi osobe s intelektualnim poteškoćama stekle radne navike i vještine u realnim uvjetima i bile spremne za budući posao, naveo je Perkov.

Jovana Prusac-Fabris, suradnica na projektu, osvrnula se na dnevne programe za osobe s intelektualnim teškoćama koji se u sklopu projekta provode u Puli i Labinu. To su, navela je, program organske poljoprivredne proizvodnje i program umjetničko-obrtničkih aktivnosti.

- Na poljoprivrednom zemljištu na cesti Pula-Pomer ograđeni su tereni veličine 2.000 kvadratnih metara i dovršen plastenik, na kojemu slijedi izrada uzdignutih gredica, navela je Prusac-Fabris i dodala da u sklopu radionica izrađuju različite ukrasne i uporabne predmete. Istaknula je da je cilj svih radionica kod osoba s intelektualnim teškoćama razviti radne navike i socijalizirati ih u radnoj sredini da bi stekli nova znanja i vještine čime će unaprijediti svoje kompetencije za tržište rada i zapošljivost. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter