Idućeg vikenda u Tinjanu Internacionalni sajam pršuta

S prošlogodišnjeg sajma u Tinjanu (M. ANGELINI)
S prošlogodišnjeg sajma u Tinjanu (M. ANGELINI)

Internacionalni sajam pršuta održat će se 20. i 21. listopada u Tinjanu. Riječ je o šestom ISAP-u, a predstavit će se 30 izlagača iz Španjolske, Portugala, Slovenije, Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske.

- Novost je eko-sajam Zeleni prsten, u sklopu kojeg će svoje proizvode prezentirati 15 izlagača, a posjetitelji će moći degustirati, kupiti te dobiti informaciju kako konzumirati ekološke proizvode. Na ISAP-u nam je partner španjolski grad Jerez de los Caballeros i s njihovom gradonačelnicom ćemo potpisati pismo prijateljstva, a u svibnju sljedeće godine i posjetiti ih te se zbratimiti, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare načelnik Tinjana Mladen Rajko. Ulaznica će stajati deset kuna.

Sajam počinje subotnjim Svjetskim prvenstvom u pljočkanju u 9 sati, pješačenjem stazom suhozida, eko-sajmom, izložbom kosiri i nastupom Kumpanije kosirići. Istog dana u 14 sati održat će se okrugli stol "Revitalizacija željeznice u Istri i prometna povezanost u funkciji razvoja turizma", a slijede predavanja o proceduri certifikacije ekološke proizvodnje i ekološkoj proizvodnji te udruživanju proizvođača. U 18 sati posjetitelji će moći degustirati pršut Jamom Iberico koji proizvodi Aquilino iz grada Jerez de los Caballeros. Za plesno-zabavni dio zaduženi su Mladen Grdović i Rekonstrukcija Band.

Konoba Vinja predstavit će pak neobičnu deliciju - pršut sa sladoledom. Održat će se i turnir u potezanju konopa, folklorni nastup te degustacija najboljeg pršuta, a sve to će navečer začiniti The Night Express band. Na sajmu će biti predstavljen i jedinstveni suvenir Tinjana - privjesak u obliku pršuta.

Mladen Dujmović iz Udruge proizvođača istarskog pršuta podsjetio je da je taj pršut oznaku izvornosti dobio ove godine te da je predan zahtjev da zaštita postane važeća i u EU-u.

- Tinjan je postao mjesto edukacije potrošača i natjecanja proizvođača. U budućnosti bi trebalo oformiti i komisiju, da narod ocjenjuje pršut, rekao je Dujmović. O španjolskom pršutu iz grada Jerez de los Caballeros govorila je Fefi Gonzales Moreno, koja je odatle doselila u Labin, gdje živi već devet godina. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter