Idućeg tjedna počinje sanacija odrona kod Sv. Roka

Klizište u Črnici (M. MIJOŠEK)
Klizište u Črnici (M. MIJOŠEK)

Nakon obilnih kiša, drugi puta u nepunih deset mjeseci, neposredno uz temelje crkve Sv. Roka odronila se zemlja, a kamene gromade teške više od tone kliznule su niz padinu no najnovija rubna erozija, u ovom trenutku ne bi smjela narušiti statiku crkve Sv. Roka ni okolnih objekata.

Mišljenje je to stručnjaka s Građevinskog fakulteta Rijeka zaduženih za snimanje terena i izradu idejnog rješenja sanacije odrona, koji su u srijedu poslijepodne obišli Črnicu, prenio nam je gradonačelnik Siniša Žulić.

Grad Buzet je prilikom prvog ovogodišnjeg odrona, u veljači ove godine, angažirao jednog od najboljih hrvatskih stručnjaka geotehnike prof. dr. sc. Željka Arbanasa i suradnike sa Građevinskog fakulteta.

U ožujku je odrađeno lasersko skeniranje koje je osiguralo podatke za izradu detaljnog 3D modela terena i crkvice. Preduvjet je to za izradu analize stabilnosti terena i utjecaja na građevinu te odgovarajućeg projekta sanacije odrona i stabilizacije temelja crkvice.

U međuvremenu je ograđena crkva i onemogućen pristup dijelu koji se opasno približio provaliji.

- Idućeg tjedna po povratku prof. dr. sc. Arbanasa iz Japana započet ćemo s realizacijom konkretnih mjera kako bi dugoročno riješili problem, izjavio je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter