Iduceg tjedna odluka o kampu Medulin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijedlog odluke o hitnim i ciljanim izmjenama Prostornog plana opcine Medulin kojom se gradevinsko podrucje turisticke namjene u autokampu Medulin, koje obuhvaca zemljište u opcinskom vlasništvu, ukida i prenamjenjuje u sportsko-rekreacijski park, na dnevnom redu sjednice Opcinskog vijeca, kako saznajemo, naci ce se u cetvrtak.

Kako su vec istaknuli nacelnik Opcine Goran Buic i predsjednik Opcinskog vijeca Darko Lorencin, cilj im je potpuno poštivati zakonsku proceduru u izmjenama plana definiranu Zakonom o prostornom uredenju i gradnji.

Namjera da prenamijene turisticko zemljište, kako smo pisali, vrhunac je spora Opcine s turistickom tvrtkom Arenaturist po pitanju vlasništva nad zemljištem u tom autokampu. Situaciju je dodatno zagrijao prosvjed mještana Medulina prošle nedjelje zbog odluke Arenaturista o naplati ulaza vozilima u kamp. Zbog toga se trebao i održati sastanak Opcine, mjesnih odbora i Arenaturista, ali do njega nije došlo.

- Okvirni rok za ovakve izmjene i dopune je oko osam do 12 mjeseci, a ovisi o brzini svih sudionika u proceduri izmjena i dopuna plana, navodi procelnik županijskog Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidaric.

Izmjene i dopune Prostornog plana uredenja opcine Medulin, dodaje, moraju biti sukladne Prostornom planu Istarske županije jer u suprotnom nije moguce ishoditi suglasnost koju izdaje županijski Zavod za prostorno uredenje.

To znaci, pojašnjava, da se izdvojena gradevinska podrucja ugostiteljsko-turisticke namjene unutar turistickih razvojnih podrucja ne mogu ukinuti bez izmjena i dopuna županijskog prostornog plana. Opcinski, pak, prostorni plan, kao plan nižeg reda, ne može utvrditi vece, vec samo jednake ili manje kapacitete od onih koji su utvrdeni u županijskom planu. Za autokamp Medulin je to 2.200 postelja na površini od 24 hektara.

Prema ovakvom potezu Opcine Medulin, koji je svojevrstan presedan u odnosu na druge gradove i opcine koji imaju problema u komunikaciji s turistickim tvrtkama koje koriste njihova zemljišta, rezerviran je procelnik županijskog Upravnog odjela za turizam Branko Curic. O njemu je, kako kaže, saznao iz medija.

- Nisam u potpunosti upucen u narušene odnose Arenaturista i Opcine Medulin, koja se oko tog problema nikad nije ni konzultirala s Istarskom županijom. Tu ce i jedna i druga strana morati uložiti napore i postici kompromis jer ici u jednostrane i drasticne mjere ne bi bilo dobro.

Mještani Medulina nemaju svoju javnu plažu pa ta ideja nije bez razloga jer je podrucje kampa za njih iznimno važan prostor. Odnose treba urediti, a osim o mještanima, treba voditi racuna i o zaposlenima u kampu pa nisam ni za kakve ishitrene odluke, osobito u špici sezone, rekao je Curic.

Prostor mora biti u funkciji mještana pa je kompromis nužan jer ni Opcina ni Arenaturist nemaju koristi od ovakve situacije, zakljucio je.

Opcina Medulin i Arenaturist u petak, za kada je bio najavljen sastanak, nisu kontaktirali, kaže medulinski nacelnik Goran Buic, koji je ipak zadovoljan dosadašnjim tijekom dogadaja.

- Dobili smo izrazitu podršku javnosti i sve ide u pozitivnom smjeru, rekao je te dodao da ocekuje da ce vijece na sjednici podržati odluku o izmjenama plana. Neformalno je, podsjetimo, izmjene vec podržalo 14 medulinskih vijecnika svih politickih opcija.

Ponovno je istaknuo da Opcina mijenja plan u interesu zajednice te ide u redovnu zakonsku proceduru ciljanih izmjena, koja bi po njemu trebala trajati šest do devet mjeseci jer nema mnogo stranaka u postupku pa ne ocekuje ni puno primjedbi.

- Sve cemo napraviti da izmjene budu u skladu s Prostornim planom Istarske županije, a smještajni kapaciteti sada ce biti manji. Nakon odluke vijeca uslijedit ce odabir izradivaca plana, a nakon javne rasprave konacni prijedlog plana bi se ponovno trebao naci na Opcinskom vijecu, ukratko je izložio proceduru donošenja. Potvrdio je da ce se prosvjed mještana ispred autokampa održati u nedjelju u 13 sati, kako je i ranije bilo najavljeno.

Izvršni direktor Arenaturista Igor Štokovic, pak, iako je obecao da ce dati izjavu o ovom slucaju, rekao je da Arenaturist nema komentara na sve to.


Podijeli: Facebook Twiter