Idućeg tjedna "Borgia" u Puli, Pazinu i Svetvinčentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktualno snimanje treće i završne sezone serije "Borgia" u Dubrovniku se planira dovršiti do utorka, a filmska ekipa zatim bi trebala preseliti u Istru, gdje bi se snimanje nastavilo krajem idućeg tjedna na tri lokacije.

Kako neslužbeno saznajemo, serija će se u Istri snimati u Puli, Pazinu i Svetvinčentu, po jedan dan u svakom mjestu, a bit će angažirano ukupno oko 200 statista, od toga najviše u Svetvinčentu. Teško je, doduše, u filmskom poslu unaprijed odrediti točne datume snimanja s obzirom na njegovu veliku osjetljivost o vremenskim prilikama.

Treća sezona francusko-njemačko-češke serije "Borgia" redatelja Toma Fontane (autor kultne serije "Oz") prati intrige ove ozloglašene obitelji i borbe njezinih članova za moć u renesansnoj Italiji. Glavnu ulogu Rodriga Borgije odnosno pape Aleksandra VI. igra John Doman, poznat po ulogama u serijama "Oz" i "Žica", njegovog sina Cesarea igra Mark Ryder, a kćer Lucreziju Isolda Dychauk.

Nakon Dubrovnika i Istre, serija će se još snimati na Pagu, a zatim produkcija seli u Italiju. Hrvatska je odabrana nakon što su pregledane potencijalne lokacije u nekoliko zemalja poput Italije, Španjolske i Češke.

Snimanje ovog visokobudžetnog međunarodnog projekta u Hrvatskoj omogućeno je zahvaljujući programu poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra, čiji je ravnatelj na ovotjednoj konferenciji za novinare u Dubrovniku rekao da se s ovom serijom utire put ozbiljnom EU-proizvodu te da je Hrvatska jedna od tri zemlje u Europskoj uniji koja može ponuditi autentičnu arhitekturu s kraja 15. stoljeća.

Producent serije "Borgia" Rick McCallum, poznat po suradnji s Georgeom Lucasom na "Ratovima zvijezda", a producirao je i akcijski film "Red Tails", koji je 2009. godine sniman u Motovunu, kazao je novinarima da raditi u Hrvatskoj nikad nije bio rizik jer su ovdje na snimanjima imali samo dobra iskustva. Dodao je da je "Borgia" potpuno europski projekt - financirana je europskim novcem, profit se vraća u Europu, radi se s europskom ekipom, a jedino je kreator serije, Tom Fontana, Amerikanac.

- Također smo se natjecali sa sličnom serijom s Jeremyjem Ironsom u glavnoj ulozi, i uspjeli smo napraviti uspješniju, kazao je McCallum. Inače, ta "konkurentska" serija "Obitelj Borgia" (u originalu "The Borgias") redatelja i scenariste Neila Jordana prikazuje se u drugoj sezoni subotom na Prvom programu Hrvatske televizije. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter