Idućeg petka presuda za Plomin C

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Presuda u postupku pokrenutom na riječkome Upravnom sudu na temelju tužbe udruga Zelena akcija i Zelena Istra, nekoliko građana s Labinštine i Istarske županije protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode (MZOP) zbog izdavanja ekološke dozvole za izgradnju termoelektrane Plomin C bit će objavljena u petak, 18. listopada, doznaje se na sudu, na kojem je danas održano drugo i posljednje ročište u tom postupku.

Suđenje je počelo u lipnju ove godine, a danas su, po riječima predsjednika Zelene akcije Bernarda Ivčića, svjedočili predstavnici povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš te termoelektrane i izrađivača studije utjecaja na okoliš.

Ivčić je nakon ročišta izjavio da vjeruje da su tužitelji tijekom postupka iznijeli dobre i snažne argumente i da će ih sud uvažiti.

Kako je istaknuo, projekt termoelektrane Plomin C nije u skladu s prostornim planom Istarske županije te će loše utjecati na zdravlje ljudi i uzrokovati zabrinjavajuće ekološke posljedice.

Rekao je i da ugljena koji bi se upotrebljavao u Plominu C u Hrvatskoj više nema, zbog čega bismo energetski bili ovisni o uvoznom ugljenu, te da nisu ni razmotrene sve mogućnosti i drugi energenti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter