Idućeg mjeseca počinje dogradnja vrtića na Valbruni

Simulacija novog vrtića na Valbruni
Simulacija novog vrtića na Valbruni

Sljedećeg mjeseca trebala bi započeti dogradnja dječjeg vrtića na Valbruni. Naime, postojeći se vrtić širi za tisuću kvadrata kojima će se dobiti novih šezdesetak mjesta. Sredstva su osigurana jer su se gradski vijećnici usuglasili da novac od prodaje gradske imovine, prizemlja zgrade Lanterne, bude usmjeren u dogradnju vrtića. U tijeku je i izbor izvođača radova.

Po riječima Sandre Orbanić, ravnateljice Dječjeg vrtića i jaslica Neven, dogradnja je bila nasušno potrebna. U Neven je na osam lokacija upisano 560 mališana od prve do sedme godine života. Riječ je o 24 odgojne skupine. No, svake godine barem dvadesetak djece ostane neupisano.

- Posljednjih pet, šest godina evidentan je porast broja zahtjeva za upis djece, prvenstveno u jaslička odjeljenja. Od 2008. zahtjeva za upis je između 60 i 70, dok je naš kapacitet četrdesetak mjesta. Problem je riješen otvaranjem novog jasličkog odjeljenja u matičnoj zgradi, čime smo "višak" djece smanjili na dvadesetak neupisanih, no taj nam se broj svake godine iznova pojavljuje, kaže Orbanić.

Dogradnjom novih prostora moći će se doskočiti i jednoj formalnosti prema kojoj su se djeca u vrtić upisivala samo početkom, rujna, a sada će im ta mogućnost biti dana i tijekom cijele godine, odnosno kada dijete navrši godinu dana.

- Novi prostor na Valbruni prostirat će se na oko tisuću četvornih metara. Imat će četiri odgojne skupine, zatim prateće prostorije, kuhinju i polivalentnu dvoranu, koje će naposljetku biti pripojene postojećem vrtiću, objašnjava Orbanić te dodaje da dovršenje i stavljanje u funkciju dograđenog prostora očekuje za godinu dana.

Dobre vijesti od ravnateljice dolaze i za roditelje mališana područnog odjeljenja Nevena u Rovinjskom Selu. U proračunu Grada Rovinja za 2014. osigurana su sredstva za projektnu dokumentaciju kojom bi se u Selu sagradio novi vrtić.

- Postojeći vrtić nalazi se u zgradi koja se dijeli sa školom. Da bi učenici dobili svoju zgradu, planira se gradnja novog vrtića koji bi u tom slučaju dobio i jasličko odjeljenje, pojasnila je Orbanić, koja se nada da bi građevinski radovi tamo mogli započeti iduće godine. Inače, u Rovinjskom Selu je u postojeće dvije odgojne skupine upisano pedesetak mališana. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter