Iduće godine TZ očekuje više od 10 milijuna kuna prihoda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnjoj Skupštini Turističke zajednice Grada Pule usvojen je program aktivnosti i financijski plan za 2018. godinu u kojoj se očekuje 10,2 milijuna kuna ukupnih prihoda, odnosno četiri posto više u odnosu na rebalans ovogodišnjeg plana. Planirani rashodi u idućoj godini iznose 10.169.986 kuna, dok se višak od 37.706 kuna namjerava prenijeti u 2019. godinu.

Više od dva milijuna noćenja

Do konca rujna ostvareno je 1,9 milijuna noćenja, a procjenjuje se da će do kraja godine biti dosegnuta brojka od 2,1 milijun. Obrazlažući izdašniji financijski plan, direktorica TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj kazala je da se on temelji na pokazateljima iz ove godine, u kojoj je ostvareno 16 posto više dolazaka i 18 posto više noćenja nego lani. Velik je trend rasta privatnog smještaja, stoga se i iduće godine očekuju puno veći prihodi i veća boravišna pristojba.

- Članarina je zasad na postojećem nivou, ostali prihodi ostaju manje-više isti, a administrativni rashodi su na lanjskom nivou, rekla je Cinkopan Korotaj.

Među značajnijim projektima, iduće godine najavila je otvorenje Verudela art parka između Ambrele i parkirališta u koji će se iduće godine uložiti milijun kuna. Projekt novog interaktivnog centra provodi se u suradnji sa sedam umjetnika (Eros Čakić, Gualtiero i Simone Mocenni, Robert Pauletta, Vedran Šilipetar, Roberta Weissman Nagy, Bojan Šumonja i Siniša Majkus) i arhitektima Urbisa Leonidom Zubanom i Dinom Krizmanićem. Arhitekti će kreirati podloge za ambijentalne instalacije koje će osmisliti umjetnici. Time će se, objašnjava Cinkopan Korotaj, definirati sedam otoka koji podcrtavaju ideju mobilnosti i putovanja, odnosno oblaka, kao sinonim i simbol suvremenog turizma.

Na Skupštini, koju je vodio predsjednik TZ-a i pulski gradonačelnik Boris Miletić, usvojeno je i izvješće o nadzoru nad radom i poslovanjem TZ-a u prvom polugodištu ove godine. Rebalansom financijskog plana za 2017. godinu utvrđen je rast ukupnih prihoda za 1,75 milijuna kuna (22 posto), s 8,07 na 9,8 milijuna. Razlog tome je povećanje prihoda na osnovi boravišne pristojbe (plus 8 posto), članarina (6 posto), ali i prihoda iz proračuna Grada, TZIŽ-a i HTZ-a, obrazložila je Cinkopan Korotaj.

Potvrđeno staro Turističko vijeće

Nakon dopuštenja Ministarstva turizma, izmijenjen je Statut, čime je, veli direktorica, omogućeno da u TZ-u budu podjednako zastupljene djelatnosti turizma, trgovine, agencije i iznajmljivači.

S obzirom da je Skupštini TZ-a istekao četverogodišnji mandat, jučer je održana i izborna Skupština. Nakon njenog konstituiranja, potvrđeno je novo-staro Turističko vijeće kojim predsjeda Boris Miletić, a u kojem su Milena Perković, Reni Slonim, Milan Vlaisavljević i Mladen Širola iz Arena hospitality groupa, potom Andi Vitasović (sekcija ugostitelja i Udruženja obrtnika), Boris Žgomba (Uniline), Branko Lukić (NP Brijuni) i Igor Škatar (Pulapromet). Članovima Nadzornog odbora imenovani su Vjekoslav Jozanović i Rossana Matejčić Miljević. Za predstavnike u Skupštini TZIŽ-a izabrani su Milena Perković i Boris Žgomba. Novi članovi Skupštine su Nataša Stojkovski (NP Brijuni), Mira Kožul (mali iznajmljivač), Aleksandar Šuran (Tehnomont-Marina), Elvis Drandić (Sunčana staza-hotel Pula), Brigita Vujičić (Kaufland), Suzana Grizelj (Adriatic kamp), Dorjano Travalja (Brioni) i Matija Ivetić (Fratarski).

Za blagdane u Puli 10 tisuća noćenja

Na pulskom području za predstojećih se božićnih i novogodišnjih blagdana očekuje oko deset tisuća noćenja, najavljuje direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj. Očekuje rast noćenja od barem pet posto u odnosu na lanjsko isto razdoblje kad je zabilježeno tri tisuće dolazaka.

U gradu će biti otvoreni hoteli Histria i Pula te brojni mali hoteli i hosteli, a gostima je na raspolaganju i privatan smještaj.

- Tradicionalno, očekuje se najviše Slovenaca, Talijana i Austrijanaca, te nešto Nijemaca, uglavnom gostiju s bližih tržišta koji ne moraju puno putovati. Mislim da će biti i dosta mladih s obzirom da će u Puli u novogodišnjoj noći nastupiti Prljavo kazalište. No, svih ovih dana na Portarati se održavaju koncerti, cijeli je grad dinamičan, tako da vjerujem da će i to privući goste, rekla je Cinkopan Korotaj. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter