Iduce godine pocinje testiranje cjepiva za HIV

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americka uprava za lijekove odobrila je provodenje klinickog ispitivanja cjepiva protiv HIV-a, uzrocnika AIDS-a, na ljudima, objavili su kanadski mediji.

Znanstvenici sa Sveucilišta Zapadni Ontario, uz financijsku potporu farmaceutske kompanije Sumagen razvili su cjepivo koje se temelji na genetski modificiranom umrtvljenom virusu i prema prvim ispitivanjima potice snažni imuni odgovor bez nekih negativnih popratnih pojava.

"Odobrenje FDA za klinicko ispitivanje na ljudima vrlo je važan korak za naše cjepivo koje ima potencijal spasiti živote milijuna ljudi u svijetu sprjecavanjem infekcije HIV-om", kazao je dr. Chil-Yong Kang, istraživac i predavac na Western's Schulich School of Medicine and Dentistry koji je radio na razvoju ovoga cjepiva posljednjih deset godina i na što je potrošeno oko deset milijuna dolara.

Do sada su provedena tri klinicka ispitivanja za cjepiva protiv HIV-a koja su bazirana na živim virusima no pokazala su nezadovoljavajuce rezultate. Znanstvenici upozoravaju da je stvaranje uspješnog cjepiva za HIV komplicirano dijelom i zbog toga što taj virus brzo mutira.

Cjepivo SAV001 proci ce tri faze ispitivanja na ljudima od kojih prva pocinje u sijecnju 2012. godine i odvijat ce se na 40 HIV pozitivnih osoba kako bi se testirala sigurnost cjepiva. Ukoliko pokaže zadovoljavajuce rezultate nakon toga proucavat ce se imuni odgovor kod covjeka na 600 HIV negativnih osoba koje su izložene visokom riziku obolijevanja od virusa zbog svoga životnog stila. Procjenjuje se da bi trošak prve dvije faze dosegnuo deset milijuna dolara.

Ukoliko cjepivo preživi drugu fazu testiranja u trecoj ce se utvrdivati ucinkovitost cjepiva na šest tisuca osoba pod visokim rizikom zaraze tim virusom.


Podijeli: Facebook Twiter