Iduće godine "Hercegovina čita"

Iduće godine "Hercegovina čita" (Tanja Draškić Savić)
Iduće godine "Hercegovina čita" (Tanja Draškić Savić)

Regionalni program idućeg, 23. Sajma knjige pod nazivom 'Hercegovina čita' predstavit će pulskoj publici suvremenu hercegovačku kulturno-književnu scenu, a do idućeg prosinca stvarat će se u suorganizaciji s West Herzegowina Festom, filmsko-glazbeno-književnim festivalom koji se već 14 godina, svakog ljeta koncem srpnja, održava u Širokom Brijegu. Kako su danas novinarima rekli Goran Bogdan, jedan od osnivača WHF-a i Boris Čerkuč iz organizacije festivala, u početku je to bio mali generacijski festival amaterskog stvaralaštva, a u međuvremenu se pretvorio u susret etabliranih imena i amatera koji tek počinju pisati. Sve ih povezuje natječaj kratke priče, na koji se svake godine javi od 200 do 300 autora, među njiima i zvučnih imena iz regije. 

- Potrudit ćemo se predstaviti blago koje imamo i koje se nepravedno skriva od šire javnosti, rekao je Berislav Jurić, selektor natječaja za kratku priču ovog hercegovačkog festivala. 

Direktorica pulskog Sajma knjige Magdalena Vodopija rekla je da pulska publika posebno reagira na autore iz susjedstva, autore čiji jezik publika razumije pa su nerijetko ti autori dočekani s jednakim zanimanjem kao i velike inozemne književne zvijezde. 

- Ideja za ovu suradnju javila se na West Herzegowina Festu u Širokom Brijegu o kojemu se ne zna dovoljno, a riječ je o iznimno profesionalno organiziranom festivalu koji u jednom spaja glazbu, film i literaturu. Ona vjeruje da će program 'Hercegovina čita' sljedeće godine razbiti predrasude o Hercegovini i otvoriti pogled u svijet koji je na kulturnoj razini itekako slojevit i bogat. Goran Bogdan istaknuo je da se radi o platformi za ljude koji se bave kulturom te o manifestaciji koja svojim kontinuiranim djelovanjem otvara prostor neafirmiranim autorima kojima je nastup na WHF-u često odskočna daska za dalje. 

Sajamski selektor programa 'Hercegovina čita' književnik i novinar Emir Imamović Pirke kazao je da o Hercegovini kruže nepotpuni narativi i da postoje problemi s percepcijom njezine kulture. Primjerice, za mnoge hercegovačke umjetnike uglavnom se ne zna da su hercegovački, poput Puli omiljenog Mirka Kovača ili oskarovca Dušana Vukotića. Najavio je da će iduće godine u Pulu, osim mladih, ali stasalih imena, doći i Pero Gudelj, koji spada u sam vrh pjesništva. "Pokrit ćemo cijelu Hercegovinu geografski, ali i generacijski, i one s prvim proznim djelom, kao i priznate autore", zaključio je Emir Imamović Pirke. (Z. ANGELESKI)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter