IDS:Suživot znači živjeti zajedno, a ne pored drugoga


Završetak zasjedanja Hrvatskog sabora koji je u utorak otišao na dvomjesečnu ljetnu stanku obilježila je odluka većine da se referendum o ćirilici uputi na mišljenje Ustavnom sudu.

Odluku je podržao i Klub zastupnika IDS-a, gdje su naglasili da su pitanja prava nacionalnih manjina vrlo osjetljiva tema u svako vrijeme i za svaku vlast. Zastupnik Furio Radin je naglasio: "Mi iz kluba IDS-a nismo sretni da se ovo referendumsko pitanje daje na ocjenu ustavnosti, ali glasat ćemo za taj prijedlog. Želimo reći da iako se mada se ovdje radi o pitanju iz domene ljudskih prava sve oko njega je politika."

 "Pitanje koje je sročio Stožer za obranu Vukovara je političko. Nema nikakve veze sa Vukovarom, pročitajte ga, niti da pijetetom, niti sa njegovom sudbinom i posebnošću, već govori o tome da sve manjine kako bi mogle slobodno koristiti svoj jezik u određenoj lokalnoj samoupravi trebaju biti većina. Samo to piše u tom pitanju," objašnjava zastupnik Radin, te kaže: "Ovo pitanje predstavlja apologiju oduzimanja prava na jezik nacionalnim manjinama."

IDS-ov zastupnik Giovanni Sponza istaknuo je kako "tema nije referendumsko pitanje koje se tiče prava samo jedne manjine, nego referendumsko pitanje koje se tiče prava svih manjina."

Sponza je posjetio na pouke naučene u Istri: "Ljudi u Istri prošli su bolne i teške trenutke tijekom i neposredno poslije Drugog svjetskog rata. No građani Istre odabrali su svoj put. Put koji je otvarao dijalog, put koji je gradio mostove suradnje i Istra je uspjela, uspjela jer su njeni građani pokazali temeljnu srž i bit suživota. Suživot znači živjeti zajedno, a ne jedan pored drugog."

 "Istra je uspjela jer je većina preuzela odgovornost da bude zaštitnik, garant, jamac prava i to svih manjina. IDS njeguje vrijednost najvećih civilizacijskih dosega i time držim daje svoj doprinos ugledu Hrvatske kao moderne i civilizirane države", poručio je IDS-ov Giovanni Sponza. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter