IDS:Bassanese reže vatrogascima,a puni gradsku upravu


- Kao najveća stranka u gradu osjećamo dužnost i odgovornost upozoriti građane na brojne nepravilnosti i loše politike u radu gradonačelnika Bassanesea i gradske uprave, te na velike posljedice koje takav nemar ostavlja, izjavili su u ime umaške podružnice IDS-a član predsjedništva umaškog IDS-a Fabio Jeličić te tajnica podružnice i gradska vijećnica Sunita Prodan Benolić.

- Kad je Bassanese postao gradonačelnik 2009. godine, u gradskoj je upravi bilo zaposleno 46 djelatnika, a danas ih ima 102, kazao je Jeličić napomenuvši da u tu brojku se ne ubrajaju zaposlenici iz vlastitog pogona. Dodao je da je trošak za zaposlene povećan za osam milijuna kuna godišnje, što svrstava Umag na prvo mjesto najrastrošnijih gradova u RH. Takvim je načinom poslovanja, Bassanese uspio u samo šest godina gotovo udvostručiti trošak plaća i materijalnih troškova za zaposlene (17,5 milijuna kuna), dok su nenamjenski prihodi tek neznatno povećani, čime je značajno narušena struktura izdataka proračuna.

-Umag je i jedini grad u Hrvatskoj koji u odnosu na svoju veličinu ima tri dogradonačelnika profesionalca, a koji ukupno godišnje koštaju građane oko 1 milijun kuna. Pitamo se što točno oni svi rade, jer vidimo da jedan od njih, g. Čančarević, već 7 dana za vrijeme radnog vremena skuplja potpise podrške za nadolazeće predsjedničke izbore, istaknuo je Fabio Jeličić.

Predstavnici umaškog IDS-a kazali su da pozitivni efekti uslijed povećanja gradske uprave za novih 56 osoba ne postoje. Dodali su da umaško gospodarstvo je na koljenima, nezaposlenost nekontrolirano raste, zatvorilo se nekoliko uglednih tvrtki, a industrijska zona Ungarija daleko je od svoje realizacije, razvojne privatne inicijative koje postoje u Gradu uporno se opstruiraju, sredstva iz EU fondova se ne povlače, nema novih prostornih planova pa razvoja nema. Gradska se uprava danas nalazi u 6 upravnih zgrada (Trg slobode, Garibaldijeva ulica, ulica Tribje, zgrada Učilišta, Zgrada FINA-e, Limarska ulica), uslijed kojeg su troškovi najma održavanja, grijanja, interne korespondencije veći za nekoliko milijuna kuna.

Tajnica podružnice umaškog IDS-a i gradska vijećnica Sunita Prodan Benolić kazala je da s obzirom da gradonačelnik nije osigurao nikakva dodatna sredstva, niti investicije kojima bi financirao svoju nabujalu gradsku upravu, taj novac je sada odlučio sebi i svojima priskrbiti uzimajući od vatrogasaca. Naime, dodala je da je ovih dana Grad Umag, kao većinski vlasnik u upravnom vijeću vatrogasne postrojbe, ukinuo kolektivni ugovor vatrogascima i na takav im način smanjio prava i mjesečna primanja za 25 posto.

- Tim će se hrabrim ljudima koji nas spašavaju u kriznim situacijama, smanjiti plaće za 1.200 – 1.600 kuna! Da li je gradonačelnik već zaboravio veliku poplavu koja je pogodila Grad prije 4 godine u kojoj su upravo ti isti vatrogasci odigrali ključnu ulogu u spašavanju života i imovine naših sugrađana. Umaški IDS, kao najveća politička stranka u gradu javno daje podršku JVP Umag i poručujemo da ćemo napravit sve što je u našoj mogućnosti da se prava vatrogasaca te sigurnosni standard naših građana se smanji! Nedopustivo je da se s jedne strane gradska vlast razbacuje i da nemilice troši sama na sebe i na potpuno nepotrebna i izmišljena radna mjesta, a da s druge strane ljudima koji riskiraju svoje živote svakodnevno znatno smanjuje plaće, zaključila je Prodan Benolić.

- Na kraju još samo želimo, zbog niza uočenih nepravilnosti, pozvati Ured državne revizije na uvid u financijsko poslovanje Grada Umaga. Naime, od 2011. u Umagu nije provedena državna revizija, dok se prije toga provodila svake godine. Molimo sada i državne institucije da nam pomognu zaustaviti rastrošnost i bahatost gradonačelnika Bassanesea, zaključili su predstavnici IDS-a Umag. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter