IDS: Žene obrazovanije,a lošije plaćene od muškaraca

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Ususret Međunarodnom danu žena, predsjednik IDS-a Boris Miletić i predsjednica Kluba žena IDS-a Sandra Ćakić Kuhar na današnjoj konferenciji za novinare osvrnuli su se na položaj žena u hrvatskom društvu ali i na njihovu participaciju i status unutar političkih stranaka. Naglasili su da upravno ravnopravan položaj žena predstavlja preduvjet za moderno, zdravo i razvijeno društvo.

Čakić Kuhar upozorila je kako s položajem žena u Hrvatskoj ne možemo biti zadovoljni jer tradicionalno okruženje ženama i dalje dodjeljuje ulogu da brinu o kući i obitelji, dok su muškarci ti koji se prikazuju kao jači i bolji, osobito u javnoj sferi.

-Smatramo da upravo žene imaju nezamjenjivu ulogu, kako u privatnom tako i u javnom životu i to tijekom cijele godine a ne samo prigodničarski. Ne možemo biti zadovoljne jer i danas svjedočimo brojnim primjerima diskriminacije žena u javnom i privatnom životu. Također, podaci govore da su plaće žena u Hrvatskoj za 11 posto manje od plaća muškaraca, iako su u odnosu na njih obrazovanije, kazala je Čakić Kuhar, koja je dodala da je u odnosu na političku participaciju žena, situacija u Istri znatno bolja nego u ostatku zemlje.

Naglasila je da je zadovoljna položajem žena u IDS-u iako tvrdi ima još puno posla za ostvarivanje pune ravnopravnosti. Veseli i to, kazala je, što zbog nedavnih promjena Statuta IDS-a, predsjednica Kluba žena sada automatizmom postaje članicom Predsjedništva stranke.

-Osim vodstva IDS-a, visoku osjetljivost za ovo pitanje pokazali su i ostali članovi koji su izabrali žene na važne funkcije kao što su  predsjednice gradskih i općinskih podružnica, istaknula je Ćakić Kuhar i dodala da je Klub žena nedavno osnovao podružnicu Kluba žena IDS-a Liburnije, a u osnivanju je i riječka podružnica.

-Primjeri iz visoko razvijenih zemalja jasno pokazuju put kojim bi trebala ići Hrvatska, a to su veća ravnopravnost spolova, jednakost u plaćama i participaciji u radnoj snazi te menagerskim pozicijama ali i zastupljenost u političkim sferama odlučivanja, rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić, dodajući da se stranka već godinama zalaže za emancipaciju žena u javnom životu. I on je ocijenio da je položaj žena u Istri znatno bolji nego u ostatku Hrvatske, a zadovoljan je i njihovim položajem unutar stranke koju vodi.

-Žene u IDS-u su sasvim solidno zastupljene na svim razinama i u svim tijelima stranke. Imamo dvije potpredsjednice i dvije članice predsjedništva, a ponosimo se i činjenicom da su žene na čelu osam gradskih i općinskih podružnica IDS-a. Napravili smo i velik iskorak na području politike ravnopravnosti spolova zbog čega se Istra kao regija bitno razlikuje od ostatka države te prati suvremene trendove sve veće političke participacije, žena, istaknuo je Miletić.

Po njegovim riječima, stranci se svakim danom pridružuje sve više žena, pa IDS danas broji 1992 članica, što je tvrdi, daleko najviše od svih političkih organizacija u Istri. Uputivši čestitke povodom Međunarodnog dana žena, Miletić je na kraju apelirao na sve žene koje žele aktivno doprinijeti razvoju zajednice da se priključe stranci jer kako je rekao "zajedno smo bolji i jači".   (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter