IDS želi osvojiti cetiri saborska mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lista za 8. jedinicu bit ce najteža za slaganje na predstojecim parlamentarnim izborima, ocjena je svih stranackih celnika Kukuriku saveza, kako SDP-a koji ce se morati solidarno žrtvovati za partnere, tako i svih ostalih u oporbenoj koaliciji.

Rijecko-istarska jedinica jedina je u kojoj nastupa IDS i zato ce ovdašnjih 14 mjesta «planuti« u sekundi kad Milanovic, Cacic, Hrelja i Jakovcic zasucu rukave.

IDS, koji danas broji tri mandata u Saboru, u ove izbore ulazi s dva cilja: cetiri saborska mjesta te jedno ministarsko mjesto, naravno u resoru turizma. Da gužva ne zgužva ljubav u koaliciji pojavila se ideja da se jedan IDS-ovac, vjerojatno Damir Kajin kao pucki tribun, možda kandidira negdje izvan 8. jedinice, moguce u 1., zagrebackoj, gdje bi u ime Kukuriku saveza sigurno prošao.

Na listi u 8. jedinici bio bi župan Ivan Jakovcic, moguce ponovno gradonacelnik Pule Boris Miletic, makar neki u stranci misle da nije opravdao sadašnji mandat i eventualno netko od mladih kadrova. Ako ne prode ideja sa Zagrebom, IDS ce tražiti i cetvrto mjesto na listi, a jedno od njih moglo bi pripasti nekom od rijeckih IDS-ovaca, možda Nedeljku Tomicu.

U tom slucaju preostale tri stranke saveza moraju izmedu sebe raspodijeliti 11, odnosno 10 mjesta. Naravno, ocekuje se dominacija SDP-a koji danas ima sedam zastupnika iz 8. jedinice, a to bi bio minimum koji se mora ponoviti. HNS ce na listi imati barem jednoga kandidata - moguce, podžupanicu Primorsko-goranske županije Nadu Turinu-?uric, mada rijecki HNS inzistira na Miroslavu Matešicu.

Šef HSU-a Silvano Hrelja inzistirat ce da se nade na listi u 8. jedinici, s obzirom na to da je Istranin. HNS ce globalno gledajuci biti «žrtvovan« u 8. jedinici - njihov je plan da dobiju 15 mjesta, i u vecini izbornih jedinica HNS ce imati po dva ili tri, negdje i cetiri kandidata na zajednickoj listi, ali u 8. jedinici jedno mjesto je «ustupljeno« HSU-u kao strateškom partneru.

Kod SDP-ovaca je vec pocelo komešanje oko ulaska na listu. Sada je jasno da ce na listi svakako biti Zlatko Komadina i aktivni zastupnici dr. Željko Jovanovic i Slavko Linic, dok Vojko Obersnel, po svemu sudeci, u Sabor ne ide. Barem dva SDP-ovca moraju doci iz Istre - vjerojatno Dino Kozlevac i Tanja Vrbat ili pak Vedran Grubišic. (T. TOMICIC)


Podijeli: Facebook Twiter