IDS želi da decentralizacija bude cjelovita

Boris Miletić (N. LAZAREVIĆ)
Boris Miletić (N. LAZAREVIĆ)

Odluka vrha IDS-a da odustane od prijedloga za promjenom sjedišta Istarske županije - iako je on prošao prvo čitanje u Hrvatskom saboru - nije bez zanimljivosti. Zašto IDS odustaje od vlastite ideje, koju je dva puta, za mandata ove i prošle vlade, predlagao u sabornici, objašnjava predsjednik stranke Boris Miletić: "Mi kao stranka ne odustajemo, ali očito je da se dešavaju krupne političke promjene. Kada smo pokrenuli tu inicijativu bile su najavljene ustavne i zakonske promjene kojima bi se zemlja decentralizirala i regionalizirala. Mi samo ne prihvaćamo parcijalna rješenja premještanja centara nekih državnih službi i usluga, nego smo za cjelovitu decentralizaciju. Na taj način lokalna sredina može pomoći Vladi RH u gospodarskom oporavku."

- Što, zapravo, želi IDS?

- IDS-u je samostalnost Istre na prvom mjestu. S političkim partnerima i predsjednikom SDP-a dogovorili smo, pri sklapanju Kukuriku koalicije, samostalnost Istre i decentralizaciju zemlje. To je sadržano u Planu 21 i u našoj izbornoj jedinici građani su koaliciji dali znatno više povjerenja nego u svim ostalim izbornim jedinicama.

- Znači li to da IDS pokušava poboljšati komunikaciju s Vladom i SDP-om na temu decentralizacije, želite da vas se bolje čuje?

- Apsolutno. Mislim da za to ima prostora. Dobra i jaka regionalna i lokalna samouprava mogu pomoći Vladi u ostvarivanju njezine politike. Za to postoje i dobri primjeri.

- Navedite barem jedan?

- Osnivanje agencije za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta bilo je upitan potez. U posljednje dvije godine u Istri nije dodijeljen kvadratni milimetar poljoprivrednog zemljišta. U prethodnom sustavu su jedinice lokalne uprave i samouprave same donosile plan raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, dok je ministarstvo davalo konačni sud. Na taj su način brojni hektari zapuštenog zemljišta postali vinogradi ili maslinici u Istri.

- Kako gledate na poruke iz SDP-a da županijska skupština odluči o sjedištu županije, iako za to nije zakonski nadležna?

- Županijska skupština je jednoglasno izglasala da Istra mora biti samostalna regija. I to je jasna poruka IDS-a, samostalnost mora biti neupitna. Bilo koje parcijalno rješenje nije dobro, treba definirati regije, zatim provesti decentralizaciju i potom racionalizaciju uprave. To je jedini pravi put. U tom segmentu Istra mora ostati samostalna regija. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter