IDS zbog Plomina zaratio s Kukuriku Vladom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupština Istarske županije pozvala je predsjednika Uprave HEP-a Zlatka Koračevića na tematsku sjednicu koja je u ponedjeljak bila posvećena projektu Plomin 3, ali mu onda nisu dopustili govoriti o toj temi. Koračević je i jučer bio uzrujan zbog te neugodne epizode.

- Prihvatio sam poziv jer sam očekivao da će mi omogućiti da iznesem sve argumente u prilog ovoj ogromnoj investiciji vrijednoj 800 milijuna eura. Međutim, prije početka sjednice predsjednik Skupštine rekao mi je da su se dogovorili da neću moći govoriti, već samo predsjednici klubova vijećnika, iako su se kasnije i vijećnici javljali za pojedinačnu raspravu.

I tako sam cijelo vrijeme, zajedno sa svojim suradnicima, među kojima je bio i voditelj projekta, tamo samo sjedio i slušao kako se potpuno neutemeljeno govori o gradnji Plomina 3. Osjećao sam se pritom jako glupo, bilo je to uistinu, jadno, jadno, ispričao nam je jučer Koračević što je doživio na sjednici Županijske skupštine.

- Ta je sjednica bila tipičan IDS-ov predizborni folklor smišljen ne bi li oni homogenizirali svoje biračko tijelo. Njihovi su vijećnici manipulirali činjenicama, tvrdili nešto u vezi s Plominom što nema nikakve podloge. Nažalost, druga strana nije se mogla čuti. Jedino je Klub Ladonje predložio da se prezentiraju svi argumenti za i protiv gradnje termoelektrane na ugljen, ali to nije prihvaćeno.

Nažalost, Istra je talac IDS-a, građani ne mogu dobiti pravu sliku o ovom projektu koji, pokazuju to stručne studije, ima daleko više pozitivnih nego negativnih efekata. Uostalom, HEP je, što je posljedica upravo ove investicije, uložio 100 milijuna kuna u gradnju vodovoda na tom području, naglašava Koračević.

Najavljuje da će HEP organizirati niz okruglih stolova, uz sudjelovanje brojnih eminentnih stručnjaka, kako bi ipak nekako prodro do građana u Istri i pružio im relevantne podatke o projektu Plomin 3.

Predsjednik Skupštine Istarske županije, SDP-ovac Dino Kozlevac, potvrdio nam je da Koračeviću nije dopušteno da govori na sjednici, a to objašnjava izostankom pozvanih predstavnika ministarstava gospodarstva i zaštite okoliša.

- Budući se nisu odazvali, klubovi vijećnika dogovorili su da ne može govoriti ni predsjednik Uprave HEP-a, jer Vlada je ta koja odlučuje o Plominu, a ne javno poduzeće. Stoga smo raspravu ograničili na predsjednike klubova i usvojili unaprijed dogovorene zaključke, pojasnio nam je Kozlevac koji priznaje da mu je "mučna i neugodna" ova situacija u kojoj se on kao član SDP-a konfrontira s Vladom Zorana Milanovića. Ali, ključan mu je, kaže, interes građana Istre.

- Naravno da nisam sretan što je župan Jakovčić podnio tužbu protiv ministra Zmajlovića, no ja sam legalist. Jakovčić je samo izvršavao ono na što ga je obvezala Skupština, štitio je interes Županije. Mi nismo protiv gradnje termoelektrane, ali gorivo treba biti plin. Mislim da bi dobro bilo da Vlada raspiše referendum, pa da vidimo što kažu građani, poručuje Kozlevac. (D. CIGLENEČKI)


Podijeli: Facebook Twiter