IDS: Zbog nerada načelnice Ližnjan bez kanalizacije

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

- Zbog nerada općinske načelnice Maje Cvek (SDP) mještani Ližnjana i Šišana neće uskoro dobiti kanalizaciju, rekao je vijećnik IDS-a u Općinskom vijeću Vanja Franković na konferenciji za novinare u sjedištu IDS-a u Puli. Marko Zlatić, predsjednik medulinske podružnice IDS-a i predsjednik medulinskog Općinskog vijeća je dodao da je takvo ponašanje ližnjanske načelnice moglo prouzročiti zastoj i u izgradnji kanalizacijske mreže u Medulinu.

Garantno pismo

No, pojasnio je da su Medulinci pristupili zasebnom dogovoru s Hrvatskim vodama i usuglasili se da se u njihovoj općini nastavi gradnja bez obzira na odustajanje Općine Ližnjan. Zaključio je kako su u četvrtak u Rijeci predstavnici Hrvatskih voda i Albaneža potpisali ugovor za financiranje projekte dokumentacije i feasibility studija.

Franković je pojasnio kronologiju događaja zbog kojih neće biti moguća skora izgradnja kanalizacije u općini Ližnjan. Rekao je da je prošle godine počela izrada projektno-studijske dokumentacije i aplikacijskog projekta za sufinanciranje izgradnje kanalizacijskog sustava od EU-fondova na području općina Ližnjan i Medulin. To je pokrenulo medulinsko komunalno poduzeće Albanež, a pridružile su im se Hrvatske vode te dvije općine.

- Nakon godinu dana je projektna dokumentacija izrađena u cijelosti, a zadnji korak prije izdavanja sredstava iz EU-fondova je potpisivanje garantnog pisma u iznosu koji je svaki sudionik trebao financirati.

Prekinuta sjednica

Garantno pismo su potpisali predstavnici Općine Medulin i Vodovoda, ali ne i ližnjanska načelnica koja je za to tražila suglasnost na sjednici Općinskog vijeća održanoj 16. lipnja. No, vijećnici nikad nisu stigli do te točke dnevnog reda jer je predsjednik Općinskog vijeća Klaudio Krivičić (HSU) ponudio ostavku, ali nije razriješen pa je sjednica prekinuta. Do sada nije održana druga, prepričao je Franković koji je zaključio da je načelnica pogriješila što nije samostalno, bez suglasnosti Općinskog vijeća, to potpisala i time onemogućila realizaciju projekta.

Po njegovim tvrdnjama projekt je propao, i do kraja 2016. godine ne postoji mogućnost ponovnog kandidiranja.

- Da je načelnica Cvek priložila suglasnost, projekt bi prošao, a Ližnjan dobio 2,4 milijuna kuna za izgradnju kompletne kanalizacije u Ližnjanu i Šišanu te dodatnih 6,5 milijuna kuna za izgradnju kanalizacije u djelu Medulina i pročistača drugog stupnja na Marleri, iznio je Franković.

Upitani misle li doista da bi se sa svega 2,4 milijuna kuna iz EU-fondova izgradila kanalizacija u Ližnjanu i Šišanu, Franković i Zlatić su odgovorili potvrdno. Ujedno, ne drže spornim što u 17 godina vladavine IDS-a, od 21 godine koliko postoji Općina Ližnjan, nije izgrađena kanalizacija. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter