IDS zatražio zabranu nacističkih simbola u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Europska komisija treba predložiti zakonski okvir na razini EU za kažnjavanje svih onih koji veličaju nacizam, fašizam i njihove izvedenice u raznim državama ili ističu simbole i koriste slogane tih zločinačkih režima," rekao je IDS-ov Ivan Jakovčić u raspravi na plenarnoj sjednici koju je inicirao na temu zabrane nacističkih i fašističkih simbola u svim zemljama članicama Unije.

"Poticaj za ovu točku dnevnog reda našeg parlamenta našao sam u tužnoj, ali i opasnoj činjenici da se danas na ulicama europskih gradova, više nego ranijih desetljeća, okupljaju osobe koje veličaju nacizam, fašizam i njihove izvedenice u raznim državama. Vidjeli smo što se nedavno dešavalo u Varšavi, u Madridu, u Rimu, u Sofiji, u Zagrebu, u Beogradu, a nažalost i u mnogim drugim većim ili manjim mjestima. Predug je niz manifestacija mržnje oko nas da bismo mogli šutjeti”, upozorio je zastupnik IDS-a.

“Nacizam je potekao iz Njemačke, ali je upravo Njemačka, prva i na najbolji način, odlučila kažnjavati sve one koje veličaju nacizam ili koriste njegove simbole ili slogane. Italija je to, u odnosu prema fašizmu, učinila na sličan način. Nažalost, još uvijek ima zemalja i vlasti u Europskoj uniji koje se prema simbolima i sloganima nacizma, fašizma ili ustaštva i četništva odnose bez ozbiljnih sankcija i čvrstih reakcija”, dodaje Jakovčić.

“Europska je unija nastala sa željom da se rat u Europi nikada više ne ponovi. Zlo nacizma koje je nastalo na europskom tlu i proširilo na mnoge druge zemlje pobijeđeno je, ali očito nije iskorijenjeno. Zato trebamo djelovati! Ovdje i odmah! Upravo zato, ne samo zemlje članice, već i sama Europska unija, ovaj Parlament i Komisija, moraju predložiti konkretna zakonska rješenja na europskoj razini. Tražim od EK i od svih nas, da ovaj saziv parlamenta usvoji posebnu rezoluciju i druge akte kojima će se oštro kazneno suprotstaviti svima onima koji veličaju i koriste simbole i slogane poraženih zločinačkih režima”, poručio je Jakovčić. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter