IDS za promjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najava ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da će Vlada predložiti novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, prema kojem će njime raspolagati jedinice lokalne samouprave, u Istri je pala na plodno tlo. Štoviše, IDS najavljuje da će u Saboru podržati zakonske izmjene budu li onakve kakve je, za nedavnog posjeta Istarskoj županiji, najavio ministar Tolušić.

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza napominje kako se "dosadašnja praksa učestalih izmjena zakona te izrazita centralizacija sustava nadležnosti dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta pokazala se neefikasnom."

Zemljišna reforma

"Iako novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu nije još uvijek upućen u saborsku proceduru, sama najava ministra Tolušića da će se Zakonom vratiti ovlasti raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem općinama i gradovima je na tragu onoga što smo svih ovih godina mi zastupnici IDS-a zagovarali. Stoga, pozdravljamo najavu u tom dijelu zakona iz razloga što će se time osnovno sredstvo za rad, a to je poljoprivredno zemljište, brže stavljati u funkciju. Ono što želim naglasiti je to da Republika Hrvatska nema adekvatnu poljoprivrednu politiku koja ima jasne i dugoročne ciljeve. Posljedica su izrazito negativne tendencije u proizvodnji hrane i enorman uvoz poljoprivrednih proizvoda te znatan zaostatak poljoprivrede RH za drugim europskim zemljama," objašnjava Sponza. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter