IDS za opoziv ministrice Murganić

Policija još traga za otimačem masivnog srebrnog križa
Policija još traga za otimačem masivnog srebrnog križa

U kasnonoćnoj saborskoj raspravi o opozivu ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nade Murganić, što ga je predložio SDP, u ime Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a sudjelovao je zastupnik Giovanni Sponza. Sponza je podržao zahtjev za opoziv ministrice Murganić, te poručio kako su razlozi za to u "širem aspektu i načinu na koji Vlada pristupa rješavanju veoma bitnih pitanja u hrvatskom društvu", ali i u "objavljenom krajnje neprimjerenom tekstu Obiteljskog zakona, koji je tek nakon snažne kritike javnosti naprasno povučen."

"Obiteljski zakon jedan je od temelja koji jamči socijalnu državu što bi Hrvatska prema svom ustavnom određenju i trebala biti. Zbog toga je i bilo opravdano osnovati Radnu skupinu za izradu tog veoma važnog Zakona. Međutim, rezultat njihova rada bio je ideološki napisan tekst u koji je dio članova Radne skupine utkao svoje ultrakonzervativne stavove". objasnio je IDS-ov Sponza i dodao: "Zloupotrijebili su svoju poziciju i na taj način pokušali u tekst Obiteljskog zakona progurati odrednice koje promoviraju društvenu isključivost."

"Upućivanjem u javnu raspravu takvog prijedloga Obiteljskog zakona koji sadrži niz problematičnih formulacija, poput definicije obitelji iz koje proizlazi da par bez djece nije obitelj, da udomitelji i djeca koju oni odgajaju nisu obitelj i slično, ministarstvo na čelu s ministricom Murganić dodatno je potaknulo već jako izražene podijele u hrvatskom društvu. Dopuštanjem da ovakav tekst Obiteljskog zakona uopće dođe u javnu raspravu, ministrica je pokazala da ili nema snage ili se ne želi oduprijeti radikalnim konzervativnim skupinama koje žele ograničiti temeljna građanska prava i od Hrvatske napraviti zatvoreno društvo," naglasio je Sponza. (D.GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter