IDS Vižinade: Ili USKOK ili ostavka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog sumnji u protuzakonite poteze vodstva opcine Vižinada tražimo od predsjednika ?onija Šimonovica da u ime Opcinskog vijeca pozove USKOK i druge nadležne institucije koje ce provjeriti poslovanje. U suprotnom cemo zatražiti njegovu ostavku.

Tražimo i da u skladu sa statutom i poslovnikom sazove hitan sastanak radi daljnjeg funkcioniranja Vijeca, izvijestili su vijecnici i predstavnici lokalnog IDS-a na celu s predsjednikom Dorjanom Armanom.

Prema njihovim rijecima, nacelnik Marino Baldini (SDP), njegov zamjenik Oliver Arman (SDP) i nezavisni vijecnik Maksimilian Ritossa prodajom opcinskih nekretnina vrlo cesto po zakonski sumnjivim uvjetima omogucuju sebi i svom interesnom politickom krugu njihovo stjecanje po dvjesto do tristo posto nižim cijenama.

Ustvrdili su da je na posljednjoj sjednici Vijeca vladajucoj koaliciji SDP-ovaca i nezavisne liste nositelja Ritosse kod glasanja nedostajala "jedna disciplinirana ruka" pa nisu prošli prijedlozi za prodaju i zamjenu nekretnina, koje u nepovoljniji položaj stavljaju gradane izvan njihovih redova.

Kao primjer su naveli zamjenu nekretnina u kojoj je okucnica procijenjena na 400 kuna za kvadrat, dok su se ranije pojedina gradevinska zemljišta, poput onog u slucaju obitelji donacelnika Olivera Armana, prodavala po 70 kuna, koliko bi trebala iznositi cijena okucnica.

- Tu je i niz drugih spornih imovinskopravnih situacija na cijem smo rješavanju inzistirali, prije svega još uvijek nerašcišcena prodaja starih škola u Bajkinima i Vižinadi s milijunskim štetama za Opcinu. U predloženom rebalansu, koji nije prihvacen iz istog razloga kao ni prodaja nekretnina, skinuta su potraživanja po tom pitanju, što jasno govori o namjerama, kazao je Arman.

IDS-ovci su naglasili da je i predloženi rebalans, kao i dvogodišnji rad vladajucih koji su "Opcinu pretvorili u vlastito privatno poduzece", dokaz njihove potpune nezainteresiranosti za napredak na podrucju komunalnog sustava i infrastrukture.

- U razvoj nije uložena ni kuna, izuzev simbolicnih iznosa za održavanje putova, javnu rasvjetu i asfaltiranje, istaknuo je Arman. Upozorili su i da veci broj djece nece biti upisan u vrtic zbog, kako je nacelnik objasnio, manjka sredstava i prostora.- Istovremeno se sredstva dodjeljuju lovackoj udruzi za izgradnju doma. Izgradnju podržavamo i spremni smo pomoci, ali u trenutnoj situaciji iskljucivo iz vanproracunskih sredstava, naglasili su. (Kristina FLEGAR)

Baldini: Radimo transparentno
USKOK, revizori i sve druge institucije kod nas su dobrodošle. Radimo transparentno i naše su poslovanje i dosad provjeravali nadležni, rekao je Marino Baldini. Sve navode o prodaji opcinskih nekretnina po zakonski sumnjivim uvjetima i pogodovanjima odlucno je opovrgnuo, isticuci da su svi gradani u jednakoj poziciji te da procjene vrijednosti strucno vrši sudski vještak.


Podijeli: Facebook Twiter